• PRO TV
  • 10 mituri medicale false!

10 mituri medicale false!

10 mituri medicale false!

Exista multe mituri medicale pe care toti le stim de la parinti, bunici sau cunostinte, dar nu le-am analizat niciodata cu atentie sau le-am luat asa cu ni s-au spus. Ei bine, oamenii de stiinta au luat 10 din cele mai raspandite mituri, le-au studiat si asa adevarul a iesit la suprafata.

1. Zaharul ii face pe copii hiperactivi

Acest fapt este complet fals. Studiile efectuate in ideea de a contrazice aceste mituri medicale, de catre Dr. Vreeman si Dr. Carroll (ambii medici pediatri la spitalul Riley de copii) au scos la suprafata modul in care copii reactioneaza la niveluri diferite de zahar.

Concluzia a fost ca nici unul dintre aceste studii nu au demostrat ca exista diferente de comportament daca cei mici consuma mai multe zaharuri.

2. Prin traspiratie se elimina toxinele din organism

Transpiratia este modalitatea cu ajutorul carei organismul nostru se raceste. Daca nu ar exista acest sitem, organismul nostru s-ar supraincalzi si am muri in cateva minute.  Singurele organe din corpul nostru care elimina toxinele sunt rinichii si ficatul.

Astfel, exercitiile fizice prin care se presupune ca eliminam toxinele sunt doar o modalitate de a slabi prin eliminarea apei din organism.Sudoare contine apa si minerale si nu toxine, germeni si nici spirite rele, asa cum mai sustin unii oameni.

3.Racesti daca este frig afara

Probabil ca ati auzit de foarte multe ori: "ai racit ca nu te-ai imbracat gros, nu ai vazut ce frig a fost afara" sau "iar ai iesit cu parul ud, cum sa nu racesti".

Ei bine virusul care provoaca raceala intra foarte repede in organismul uman.  In doar 15 minute de la invazia virusului corpul nostru reactioneaza prin eliminarea moleculelor inflamatorii. Astfel, apare mucusul care are rolul de a elimina organismele straine, prin stranut si tuse.

Asa ca, temperatura de afara nu are niciun efect asupra acestui proces si nici parul umed.

Daca va intrebati de ce sunt mai frecvente racelile in timpul iernii, raspunsul este faptul ca oamenii petrec mai mult timp impreuna in aceeasi incapere. Acest lucru usureaza "munca" virusului de a se raspandi in organismul uman.

4. Unghiile si parul isi continua cresterea dupa moarte


Multi oameni, chiar si doctori si-au asumat acesta credinta ca fiind una adevarata. Acest mit, probabil exista din cauza unei iluzii optice. Deoarece atunci cand o persoana moare tesuturile moi ale organismului se usuca, iar pielea se retrage. Astfel, ungiile par mai proeminente, asa se intampla si cu parul.

5. Daca te vaccinezi impotriva gripei este posibil sa faci gripa

Vaccinul importriva gripei nu contine virusi care pot produce boala. Daca te-ai imbolnavi imediat dupa vaccinare inseamana ori ca ai contactat boala cat  ai asteptat sa-ti faci vaccinul sau chiar inainte.

Sinugurul "vaccin" care contine virusi in viata (dar slabiti) este FluMist, ce este mai degraba pulverizat in nas decat injectat. Teoretic, acesta poate provoca un caz de gripa usoara.

6. Febra scade daca nu mananci

Daca nu mananci nu inseamna ca acorzi ajutor organismul si poti scapa de febra. Adevarul este ca limitarea consumului de alimente, in timp ce esti bolnav impiedica procesul de vindecare. Nu te forta sa mananci daca nu te simti bine, dar nu te infometa. Este foarte important sa va hidratati, adica sa consumati multe lichide pentru ca febra provoaca pierderea lor.

7. Trebuie sa consumi 8 pahare de apa pe zi

Aceasta recomandare dateaza din anul 1945 cand Consuliul de nutritie, din perioada respectiva, a recomandat ca o persoana sa consume echivalentul a 8 pahare de lichid pe zi. Nu inseamna ca nu-ti face bine consumul de apa, chiar deloc. Doar ca nu ai nevoie de opt pahare. Apa poate fi asimilata de organism din consumul de fructe si legume si alte tipuri de bauturi.

Apa potabila consumata in exces poate fi periculoasa deoarece exista riscul de a te intoxica cu apa ceea ce poate cauza chiar decesul.  Exista un caz al unei fete care a murit dupa ce a baut prea multe apa pentru a castiga un concurs.

8. Asteapta 30 de minute dupa ce ai mancat daca vrei sa innoti

Organismul deviaza cantitatea de sange dinspre muschi spre sistemul gastro-intestinal pentru a stimula digestia dupa ce mananci, dar nu in cantitati care diminueaza functia musculara. Acum nu spunem ca termini cina si trebuie sa fugi in piscina, ci dor cand te simti confortabil si vrei sa faci asta.

9. Laptele genereaza mucus


Intr-un studiu pe 330 de pacienti unde aproape doi din trei credeau ca laptele are legatura cu producerea in exces a mucusului s-a demonstrat ca nu este adevarat. Ei au fost intentionat infectati cu un virus, iar unii dintre ei au baut mult lapte. Astfel, secretia nazala nu a crescut in cazul celor care au consumat o cantitate mai mare de lapte.

10. Guma inghitita are nevoie de 7 ani pentru a fi digerata

Exista un ingredient in guma care nu poate fi digerat, dar asta inseamna doar ca organismul nu poate extrage substante nutritive dupa ce este dizolvata. Deci daca inghititi o guma nu este nicio problema, organismul o elimina in doua sau trei zile.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni