• PRO TV
  • 7 lucruri pe care oamenii le-au crezut imposibile, dar care s-au întâmplat, totuși

7 lucruri pe care oamenii le-au crezut imposibile, dar care s-au întâmplat, totuși

7 lucruri pe care oamenii le-au crezut imposibile, dar care s-au întâmplat, totuși

Progresul omenirii n-a fost frânat doar de îngustimea „Evului Mediu întunecat”. De-a lungul istoriei, fiecare visător a fost tras în jos de alți cel puțin zece semeni care îi spuneau că „așa ceva nu se poate”.

În secolul XXI, „nu se poate” se rostește tot mai rar, dovadă stând miturile spulberate în ultimii 100 de ani. Puțini credeau că omul va putea să zboare, asemeni păsărilor, că va putea străbate cele 7 continente într-o singură zi sau că va putea comunica de la distanță cu alți semeni.

Iată 7 dintre lucrurile pe care oamenii le-au crezut imposibil de atins, dar care s-au realizat, totuși!

ZBORUL

Este una dintre minunile epocii moderne, însă și visul de mii de ani al omenirii. Dorința omului de a zbura, asemeni păsărilor cerului, a fost ilustrată în mitologia multor popoare și culturi. Amintiți-vă de Icar și Dedal (Daedalus), din mitologia greacă, și veți înțelege că zborul a fost o aspirație de milenii.

Cu toate că primul zbor cu un aparat motorizat (frații Wright) a avut loc la 17 decembrie 1903, primii oameni care au zburat au fost chinezii. În jurul anului 200 î. H.r. ei au realizat niște zmeie care puteau înălța un om. Aceste aparate de zbor preistorice survolau zonele inamice și le ofereau celor care le foloseau o imagine de ansamblu a mișcărilor de trupe ale adversarilor. 

Cu toate acestea, până atunci, ca și până la reușita fraților Wright, zborul era considerat un lucru imposibil de realizat.

ASELENIZAREA

Pe 20 iulie 2019 omenirea sărbătorește 50 de ani de la primii pași făcuți de om pe Lună, satelitul natural al Pământului. Reușita aparține americanilor, NASA și programului spațial Apollo. Sigur, cu doar două decenii înainte de iulie 1969, omenirea era convinsă că aselenizarea era un lucru greu de realizat, poate chiar imposibil.

Cursa pentru cucerirea spațiului a fost deschisă imediat după terminarea celui De-al Doilea Război Mondial. Însă, pofta pentru spațiu și nemărginirea lui a crescut când sovieticii au lansat primul satelit artificial al Terrei, Sputnik. Se întâmpla la 4 octombrie 1957, iar americanii au primit atunci o lovitură sub centură.

Citește și: Singurele imagini video ale NASA cu primii pași făcuți pe Lună de Neil Armstrong, scoase la vânzare

La 12 aprilie 1961, NASA a mai primit un croșeu, după ce sovieticii au reușit să ducă primul om în spațiul cosmic (astronautul Iuri Gagarin). În urma acestui eveniment, americanii au jucat totul pe ultima carte: primul om pe Lună trebuia să fie american.

PĂMÂNTUL ROTUND

Această teorie a pus mulți învățați în lanțuri, iar unii au murit arși pe rug. În credința populară a tuturor popoarelor Pământul are forme diferite, însă tocmai cea de sferă care „plutește” într-un Univers infinit nu a fost prea acceptată. A fost nevoie de munca neobositului Aristotel care a adunat mai multe probe pentru a susține teoria Pământului sferic. 

Însă, mai greu de acceptat pentru perioada Evului Mediu a fost teoria că Soarele se află în centrul sistemului nostru solar. Teoria heliocentristă și ideea că Pământul se învârte în jurul uriașei stele, i-au adus lui Galileo Galilei o condamnare la închisoare pe viață, iar lui Giordano Bruno o condamnare la moarte prin ardere pe rug.

CONTROLUL ENERGIEI NUCLEARE

Albert Einstein, considerat părintele energiei nucleare, declara în 1934: „Nu e nici cel mai mic indiciu că energia nucleară va fi obținută vreodată”. Totuși, în același an, oamenirea a făcut o descoperire care avea să schimbe radical percepția despre posibilitățile energiei nucleare. 

Enrico Fermi a demonstrat că dacă bombardezi uraniul cu neutroni, atomii de uraniu se divid în elemente mai mici, eliberând energie. Primul pas a fost făcut. Azi, energia nucleară are multe aplicații, nu doar una militară.

Vezi și: Profil de celebritate - Halle Berry

AUTOMOBILUL

Sau trăsura fără cai, cum a fost poreclită în secolul al XIX-lea. Motivul pentru care Henry Ford s-a gândit să activeze în industria auto a fost acela că ura trăsurile și căruțele. Azi e considerat părintele industriei americane de automobile, dar cei care au făcut visul omenirii posibil au început cercetările cu mult timp înaintea lui.

Inginerul german Karl Benz este considerat inventatorul automobilului modern, însă cercetări importante au făcut și americanul George B. Selden, germanul Nikolaus Otto și germanul Rudolf Diesel.

O MILĂ ÎN 4 MINUTE

Roger Bannister a fost un alergător britanic de distanțe medii care în 1952 și-a propus să câștige medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Helsinki, la proba de 1.500 de metri. A ieșit pe locul IV, foarte dezamăgit. Însă, atunci și-a fixat un obiectiv și mai măreț: acela de a fi primul om de pe planetă care aleargă o milă în 4 minute.

După patru luni de antrenament, pe 6 mai 1954, Bannister a reușit să alerge o milă în 3 minute și 59.4 secunde. Azi, recordul este deținut de marocanul Hicham El Guerrouj (3 minute și 43.13 secunde).

COMPUTERUL

La începutul secolului XX, cuvântul computer nu exista nici măcar în dicționarele statelor civilizate. În 1943, președintele IBM Thomas Watson susținea că în lume n-ar trebui să existe mai mult de cinci computere. Mai mult, în 1977, Ken Olson, președintele și fondatorul Digital Equipment Corp, susținea că „nu este niciun motiv pentru care oamenii și-ar dori un computer în casele lor”. 

Realitatea l-a contrazis pe Olson, deși nimeni nu se aștepta atunci la o explozie a cererii de computere personale.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni