Această iluzie optică arată dacă ai putea avea nevoie sau nu de ochelari

Această iluzie optică arată dacă ai putea avea nevoie sau nu de ochelari
Citeste mai mult despre: iluzie optica, Einstein, Marilyn Monroe,
Data publicarii: 03 Ianuarie 2022
Data actualizare: 03 Ianuarie 2022
Ce vezi când te uiți la imaginea de mai jos? Starul de la Hollywood Marilyn Monroe sau părintele fizicii, Albert Einstein?
Dacă ai răspuns Marilyn Monroe , ar putea fi timpul să vizitezi un oftalmolog. Cel puțin așa titrează ziarul The Indeendent. 
Dezvoltat dr. Aude Oliva de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA, acest tip de iluzie se numește imagine hibridă. Combină o imagine cu frecvență spațială scăzută - sau neclară - cu o frecvență specială ridicată - sau o imagine clară.
 
Pe măsură ce iluzia crește în videoclipul postat de Asap Science pe YouTube, ochii sănătoși vor vedea fața lui Einstein și vor ignora conturul neclar al lui Monroe.


 
Cu toate acestea, dacă o persoană nu vede fața omului de știință câștigător al Premiului Nobel, acesta ar putea fi un indiciu al problemelor de vedere.
 
„În funcție de cât de bine ești capabil să te concentrezi vizual sau să captezi contrastul, ochiul tău va identifica doar detalii”, explică videoclipul.
 
„De aproape, în general, suntem capabili să culegem detalii fine precum mustața și ridurile lui Einstein. Dar pe măsură ce distanța crește sau dacă vederea este slabă și creează o imagine mai încețoșată, capacitatea ta de a capta detalii dispare”, adaugă acesta.

 
Cercetătorii de la MIT au petrecut peste un deceniu creând iluzii optice hibride. Într-un studiu recent, participanților li s-a arătat o imagine a lui Einstein cu o frecvență spațială mare, care este vizibilă de aproape, și una a lui Monroe cu frecvențe spațiale joase.
 
Când subiecților li s-au arătat imagini hibride timp de 30 de milisecunde, aceștia au putut distinge doar părțile cu rezoluție spațială scăzută sau neclare. Cu toate acestea, când au văzut imaginile timp de 150 de milisecunde, au recunoscut doar imaginea produsă la rezoluție spațială mare, a raportat The Times, citat tot de The Independent. 

FOTO: SHUTTERSTOCK/YOUTUBE

Vezi și video:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!