• PRO TV
  • Actorii care au câștigat Oscarul înainte de a avea buletin

Actorii care au câștigat Oscarul înainte de a avea buletin

Actorii care au câștigat Oscarul înainte de a avea buletin

Unii se străduiesc zeci de ani să obțină recunoașterea cinematografiei americane, însă alții au surprins de mici cu prestațiile lor. Faceți cunoștință cu puștii-minune ai marilor ecrane!

Poate că nici filmele nu mai sunt cum erau odată, însă un Oscar la vârste fragede se obține greu în ziua de azi. Despre actorii care au intrat în Cartea Recordurilor cu precocitatea lor aflați mai multe în cele ce urmează. Nu, Daniel Radcliffe nu e printre ei, în ciuda succesului seriei Harry Potter.

Tatum Beatrice O’Neal

Actrița americană a luat premiul Oscar pentru rolul Addie Loggins din pelicula Paper Moon (1973) la vârsta de 10 ani. Tatum Beatrice O’Neal a fost desemnată cea mai tânără actriță din lume care este premiată de Academia Americană de Film la secțiunea Cea mai bună actriță în rol secundar, dedicată adulților. În film, Beatrice a jucat alături de tatăl el, Ryan O’Neal, actor și fost boxer, care a fost doar nominalizat la Globurile de aur pentru rolul său. 

Beatrice, acum în vârstă de 54 de ani, a fost una din cuceririle regelui muzicii pop Michael Jackson, cu care actrița a avut o relație la sfârșitul anilor ‘70. Michael Jackson a afirmat, la un moment dat, că actrița a fost prima lui dragoste, mărturie care a fost negată de Beatrice în cartea sa autobiografică din 2004. În 2008, actrița americană a fost arestată pentru posesie de droguri, pe care le-a cumpărat de pe stradă, în apropierea casei sale din Manhattan. O lună mai târziu, când dosarul ei a fost trimis în judecată, Beatrice a pledat „vinovat” și a fost de acord să urmeze un scurt program de tratare a adicției de stupefiante.

În 1986, actrița s-a căsătorit cu jucătorul de tenis John McEnroe, cu care a făcut trei copii: Kevin, Sean și Emily. Au divorțat în 1994, din cauza unor noi probleme cu drogurile, care i-au răpit de lângă ea cele mai dragi suflete. McEnroe a solicitat și a primit, în 1998, custodie unică pentru cei trei copii ai lor.


Shirley Temple

Înainte de Tatum Beatrice O’Neal, Academia Americană de Film crease o secțiune specială dedicată micilor actori. Academy Juvenile Award – Oscarurile pentru copii – a fost o secțiune specială în cadrul ceremoniilor cinematografiei americane care recompensa talentul ieșit din comun al copiilor. Premiul a fost acordat ultima dată în 1961, iar beneficiarul lui a fost Hayley Mills. Însă, prima care a fost distinsă cu Oscarul pentru copii a fost actrița Shirley Temple, în 1935, pentru contribuția ei în filmele lansate în anul 1934. Când a primit premiul, Shirley avea doar șase ani, performanță neegalată până acum.

După o serie de filme care nu s-au bucurat de succesul scontat, Shirley Temple s-a retras din actorie în decembrie 1950, la vârsta de 22 de ani. A revenit în lumina refletoarelor în anii ‘60 din postura de politician, diplomat și ambasador american în Cehoslovacia, în 1989. La 44 de ani a fost diagnosticată cu cancer la mamar, care a necesitat o operație de îndepărtare a tumorii și de îndepărtare a sânului bolnav. A murit în februrie 2014, la vârsta de 85 de ani, din cauza unei efecțiuni pulmonare.


Margaret O’Brien

Un alt copil-minune al cinematografiei americane este Margaret O’Brien. A început să joace în filme încă de la vârsta de patru ani, însă a atras atenția lumii întregi în 1944, când a fost distinsă cu Oscarul copiilor pentru rolul din musicalul Meet me in St. Louis. Avea doar opt ani când a primit trofeul, însă avea să-l piardă din cauza unei întâmplări care a ținut prima pagină a ziarelor mulți ani în epocă. Totul s-a petrecut în 1954, când menajera familiei s-a oferit să ia acasă la ea toate trofeele lui Margaret pentru a le curăța. Mai făcuse acest lucru, așa că familia și-a dat acceptul. La trei zile după, menajera a fost concediată fiindcă nu a înapoiat trofeele, iar mama actriței a somat-o pe aceasta să le returneze dacă nu vrea să aibă de-a face cu poliția.

Însă, la scurt timp după această întâmplare, mama lui Margaret a murit, iar actrița a uitat complet de trofeele ei și de Oscarul câștigat în 1944. Când și-a revenit din suferința cauzată de pierderea mamei sale, Margaret a încercat să ia legătura cu menajera hoțomană, însă a fost în zadar. Oscarul ei dispăruse pentru totdeauna. Academia Americană de Film i-a înmânat o altă statuetă, pentru a o înlocui pe cea dispărută. În 1995, din senin, un colaborator al actriței, descoperă statueta cu numele actriței într-un catalog al unei case de licitații, scoasă la vânzare. În februarie 1995, la aproape 50 de ani de la momentul în care o primise, Margaret O’Brien și-a recăpătat statueta furată, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Beverly Hills.


Anna Helene Paquin

Actrița neo-zeelandeză, care deține cetățenie canadiană, a devenit în 1993 a doua cea mai tânără actriță din lume care este recompensată cu un premiu al Academiei Americane de Film. Anna Helene Paquin, acum în vârstă de 36 de ani, a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar după apariția în drama romantică The Piano, regizată de Jane Campion. Avea doar 11 ani când a strălucit pe covorul roșu de la Oscaruri, însă în anii care au urmat a mai fost distinsă cu premii importante până la împlinirea vârstei legale pentru a deține un buletin.

Fanii seriei X-Men și-o amintesc poate pe Anna în rolul eroinei-mutant Rogue, din filmele lansate în 2000, 2003 și 2006. În 2008 este distribuită în primul ei serial, True Blood, produs de HBO. Pe platourile de filmare l-a cunoscut pe viitorul ei soț, Stephen Moyer, cu care s-a căsătorit în august 2010. Cei doi au doi copii împreună, gemeni, Charlie și Poppy. Cu puțin timp inainte de nuntă, Paquin a declarat public că e bisexuală, în cadrul unui eveniment organizat de Cyndi Lauper dedicat comunității LGBT.


Ivan Jandl

Un actor născut în fosta Cehoslovacie, a fost recompensat cu premiul Academiei Americane de Film – Oscarul copiilor – la vârsta de 12 ani. Ivan a jucat rolul unui copil supraviețuitor din iadul de la Auschwitz care își caută mama în Germania de după război (filmul The Search). Marea problemă a actorașului a fost că nu știa deloc limba engleză și a fost nevoit să învețe toate replicile „după ureche”. 

Ceremonia de desemnare a premiilor a avut loc în 1949, însă tânărul actor nu a putut participa deoarece autoritățile cehoslovace nu i-au permis să părăsească țara natală. Statueta sa a fost ridicată de regizorul filmului, Fred Zinnemann. Pentru același rol a primit și un Glob de aur, iar ambele statuete se găsesc și azi la Arhivele Naționale de Film din Cehia. Ivan Jandl a murit la Praga în 1987 (50 de ani), în urma unor complicații ale diabetului său.

 

Claude Jarman junior

Născut în septembrie 1934, Claude are azi 83 de ani. Își amintește cu plăcere de anul 1946, în care a fost distins cu Oscar la vârsta de 12 ani pentru rolul din The Yearling. A fost descoperit la vârsta de zece ani și sfătuit să meargă la o școală specializată în actorie. A jucat în 11 pelicule și mai avea puțin și atingea acest număr și în viața personală, cu colecția sa de neveste. 

A fost căsătorit cu Virginia Jarman în perioada 1959-1968, iar din această relație au rezultat trei copii. Apoi s-a căsătorit cu Maryann, cu care a mai făcut doi copii. A divorțat de ea și s-a căsătorit cu Katherine, care i-a dăruit alți doi copii, gemeni.


Bobby Driscoll

Renumitul actor a avut o activitate prodigioasă în slujba filmului, iar la vârsta de 13 ani a fost recompensat cu Oscarul copiilor pentru rolurile sale din filmele So dear to my heart și The Window, ambele lansate în 1949. La jumătatea anilor ‘50 a lăsat-o mai moale cu actoria după ce a descoperit drogurile, patimă în care au căzut mulți actori care au cunoscut celebritatea.

A câștigat Oscarul foarte devreme, dar a părăsit această lume la fel de repede. La scurt timp după ce a împlinit 31 de ani, Bobby Driscoll a murit. Drogurile i-au distrus organismul și i-au tocat averea, în final actorul dându-și sfârșitul într-o clădire abandonată, singur-cuc.


Vincent Winter

Actorul scoțian, născut în 1947 la Aberdeen, a călcat pe urmele lui Shirley Temple și a câștigat, la rându-i, Oscarul copiilor. Se întâmpla în 1953, pe când Vincent avea șapte ani, pentru prestația sa din filmul The Kidnappers. Premiul i-a fost acordat un an mai târziu, iar la data filmărilor Vincent avea șase ani. A dovedit că are un talent nativ pentru actorie, iar acest atu i-a adus mai multe apariții în filme la vârste fragede: Beyond this place, Greyfriars Bobby, Almost Angel.

La vârsta maturității și-a încercat norocul în producția de filme, contribuind la realizarea unor capodopere precum Superman II, For your eyes only, Superman III și Indiana Jones și templul blestemat. A murit în noiembrie 1998 (50 de ani), în urma unui atac de cord.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni