• PRO TV
  • Adevarul despre chipsuri. Sunt mult mai nocive decat ai fi tentat sa crezi

Adevarul despre chipsuri. Sunt mult mai nocive decat ai fi tentat sa crezi

Adevarul despre chipsuri. Sunt mult mai nocive decat ai fi tentat sa crezi

Cartofii prajiti la punga sau chipsurile, gustarea cu numerosi fani mai ales printre copii si tineri, sunt atat de nesanatosi incat consumul lor zilnic nu numai ca este echivalentul a cinci litri de ulei de gatit, ci are legatura cu problemele de dezvoltare la copiii nenascuti, hiperactivitatea la copii si potential cancer la adulti.

In Marea Britanie, potrivit publicatiei Daily Mail, care citeaza rezultatele unui sondaj al Guvernului, o treime din copii consuma chipsuri in fiecare zi, celelalte doua treimi mancand de cateva ori pe saptamana.

Mai mult, britanicii cumpara in fiecare an aproximativ sase miliarde de pungi, echivalentul unei tone de cartofi prajiti la fiecare trei minute sau a 100 de pungi de persoana.

 

  Rontairea unei pungi de chipsuri pe zi este echivalentul consumului de cinci litri de ulei de gatit pe an.

Desi chiar si in lipsa unor cifre exacte nu este greu de ghicit ca astfel de produse sunt daunatoare, consumul lor se mentine la un nivel ridicat, iar unul dintre motive este ambalajul atractiv care ne activeaza papilele gustative din clipa in care il vedem pe raft, potrivit lui Michael Moss, autorul noii carti "Sare, zahar, grasime: Cum ne-au prins gigantii alimentari" (Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us).

Investigatiile scriitorului au aratat cum decenii de cercetari ale producatorilor giganti de mancare au transformat chipsurile din gustarile usoare ale anilor '70 in produse concepute sa activeze centrii de ravnire ai creierului printr-o chimie precisa.

 

Cand iei un cartof, explica el, gustul sarii te loveste imediat. E un efect pe care industria sarii il numeste "explozia de aroma".

Sarea si grasimea sunt percepute de un nerv numit trigeminal, situat in partea din spate-sus a gurii, care trimite informatiile tactile spre creier. Cu cat mai buna e "explozia", cu atat o vom dori mai mult.

Alaturi de sare si grasime apare zaharul, si el inclus in cartof, toate formand trioul pe care creierele noastre il doresc din instinct, mai explica Moss.

In plus, cu cat un cartof face mai mult zgomot atunci cand il mancam, cu atat ne va placea mai mult.

 

Consumate in exces, aceste produse reprezinta un pericol grav pentru sanatate din mai multe puncte de vedere, cercetarile pozitionandu-le in legatura directa cu riscul de obezitate, hipertensiune, diabet de tipul 2 si afectiuni coronariene.

In Statele Unite, chipsurile constituie factorul cu cea mai mare influenta in epidemia de obezitate, potrivit unui studiu publicat in New England Journal of Medicine de catre Dr Dariush Mozaffarian, cardiologist si cercetator in alimentatie.

 

 Dintre toate mancarurile, cartofii, in special chips-urile, se evidentiaza ca generand cel mai mare castig in kilograme, "nu numai pentru ca chipsurile sunt disponibile si ingrasa foarte mult", spune Mozaffarian, "ci te si fac sa ravnesti la ele".

Consumul consistent de chips-uri poate rani atat echilibrul organismului copiilor si adultilor, cat si bebelusii nenascuti. Astfel, potrivit cecetarilor facute de britanici, femeile insarcinate care consuma mari cantitati de chipsuri le pot face rau copiilor la fel de mult ca si cand ar fuma in timpul sarcinii.

Acest lucru este cauzat de prezenta unei chimicale toxice numite acrilamida, fara miros, fara gust, invizibila si potential daunatoate ADN-ului.

Un studiu al Institutului Bradford pentru Cercetare in Sanatate, care a a avut ca subiect dietele a 186 de femei insarcinate, a gasit o legatura intre nivelurile mari de expunere la acrilamida si greutatea si circumferinta capului scazute la bebelusi la nastere. Copiii femeilor din Bradford aveau cel mai inalt nivel de acrilamida dintre toate cele cinci tari europene participante, aproape dublu fata de nivelul Danemarcei.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca cea mai frecventa sursa de acrilamida comuna dietelor tuturor mamicilor a fost reprezentata de chipsuri.

Substantele din chipsuri sunt legate direct si de probleme de sanatate precum dezvoltarea intarziata a creierului si a sistemului nervos, diabetul de tipul 2 si bolile cardiologice.

"Cand adaugi contaminarea cu acrilamida la cantitatea de grasime, zahar si sare din chipsuri, acestea ajung la nivelurile similare de toxicitate prezente la femeile insarcinate care fumeaza", a precizat Dr John Wright, epidemiolog si consultant in medicina sanatatii publice: "Din cauza acestei daune asupra nou-nascutilor, necesitatea ca pungile de chipsuri sa fie insotite de avertizari de sanatate ar putea fi indreptatita."

MEDIAFAX

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni