• PRO TV
  • Afla cine sunt cele trei femei care au castigat Premiul Nobel pentru Pace pe 2011

Afla cine sunt cele trei femei care au castigat Premiul Nobel pentru Pace pe 2011

Afla cine sunt cele trei femei care au castigat Premiul Nobel pentru Pace pe 2011

Premiul Nobel pentru Pace pe 2011 le-a fost acordat, vineri, presedintelui Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, activistei africane Leymah Gbowee si activistei yemenite Tawakkul Karman.

"Cele trei laureate sunt recompensate pentru eforturile nonviolente in favoarea sigurantei femeilor si drepturilor acestora de a participa la procesele de pace", a declarat presedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Sosita la putere dupa 14 ani de razboi civil, Johnson Sirleaf, in varsta de 72 de ani, este un "simbol al noii Africi", scrie MEDIAFAX. Atribuirea Nobelului lui Johnson Sirleaf are loc cu patru zile inaintea unui scrutin prezidential in care aceasta femeie angajata in reconstructia tarii candideaza pentru un al doilea mandat.



Liberiana Leymah Gbowee este o activista pacifista care a contribuit la eforturile de pace din tara sa, fiind supranumita "razboinica pentru pace". Gbowee este la originea mai multor initiative pentru pace, indemnand femeile sa se roage pentru pacea globala, indiferent de religie.

Tawakel Karman, din Yemen, este o activista pentru drepturile omului, jurnalista si politician. Ea este membra a miscarii Al-Islah si se afla la conducerea organizatiei Jurnaliste fara Lanturi, pe care a creat-o in 2005.

Tawakkol Karman s-a declarat "fericita si surprinsa" ca a primit Premiul Nobel pentru Pace, anuntand ca il dedica activistilor care au organizat revoltele din tarile arabe cunoscute sub denumirea "Primavara araba".

"Este vorba de o mare onoare pentru toti arabii, pentru musulmani si femei. Dedic acest premiu tuturor activistilor Primaverii arabe", a declarat ea pentru postul de televiziune Al-Arabiya.

Comitetul Nobel a avut de ales anul acesta dintr-un numar record de 241 de candidaturi.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni