Curiozitati: Ajutooor! Si balenele fac insolatie!

Curiozitati: Ajutooor! Si balenele fac insolatie!
Data publicarii: 15 Noiembrie 2010
Data actualizare: 15 Noiembrie 2010
Savantii au descoperit ca nu numai oamenii au de suferit din cauza micsorarii stratului de ozon si a “bombardamentului” de raze ultraviolete. Un numar din ce in ce mai mare de balene care inoata in Golful Californiei prezinta rani specifice insolatiei.

Dupa ce le-au urmarit pe parcursul a cativa ani si au prelevat probe de tesut pe care le-au analizat ulterior in laborator, cercetatorii au ajuns la concluzia ca ranile de pe spatele balenelor sunt, cel mai probabil, arsuri provocate de expunerea indelungata la soare.

“Balenele au nevoie sa iasa la suprafata pentru a respira, a socializa si a-si hrani puiii, ceea ce inseamna ca sunt expuse razelor solare foarte des”, spune dr. Laura Martinez-Levasseur, de la Societatea Zoologica din Londra.

Balenele albastre, care au pielea mai deschisa la culoare decat toate celelalte surate ale lor, sufera cel mai mult din aceasta cauza. In 2007, doar 6 balene albastre din 48 aveau insolatie. In 2009, deja 15 balene din 22 studiate  aveau rani specifice pe spate.

Daca nivelul radiatiilor ultraviolete va creste in urmatorii ani, cercetatorii se asteapta ca numarul balenelor care vor fi afectate de insolatie sa fie din ce in ce mai mare, iar leziunile lor mai grave. Deocamdata, cercetatorii nu pot spune cu siguranta daca leziunile gasite pe spatele balenelor sunt dureroase, sau daca - la fel ca in cazul oamenilor - insolatia la balene poate duce la cresterea riscului de cancer de piele.
 
alte stiri...
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies