Ambasadorul Statelor Unite, Mark H. Gitenstein, invitat la “Dupa 20 de ani”

Ambasadorul Statelor Unite, Mark H. Gitenstein, invitat la Dupa 20 de ani
Data publicarii: 24 Octombrie 2010
Data actualizare: 24 Octombrie 2010
Invitatul emisiunii din 24 octombrie a emisiunii “Dupa 20 de ani” difuzata de Pro Tv incepand cu ora 10:00 a fost ambasadorul Statelor Unite in Romania, Mark H. Gitenstein.

Acesta a raspuns intrebarilor moderatorului emisiunii, Cristian Leonte, dar si celor adresate de Claudiu Pandaru (redactor-sef “Gandul”) si Cristian Hostiuc (director editorial “Ziarul Financiar”), pe teme politice, economice si privind relatiile dintre cele doua state.

“Acesta e cel mai bun loc de munca pe care l-am avut!”, afirma ambasadorul american, care recunoaste ca a vrut sa ajunga in Romania inainte ca aceasta sa devina o tara supercivilizata, asemanatoare altor tari occidentale. Mark H. Gitenstein marturiseste ca a fost cucerit de frumusetea Deltei, care nu se poate compara cu nimic in Europa si ca acest peisaj ii aminteste de locul copilariei sale din Alabama.

Problema vizelor, un subiect de interes pentru multi cetateni romani care doresc sa calatoreasca in Statele Unite, a fost dezbatuta de ambasadorul american si jurnalistii prezenti in emisiune. Mark H. Gitenstein a observat ca rata de respingere a celor care vor sa ajunga pe teritoriul American a scazut si 75% din cei care cer acest drept il primesc. Ambasadorul Statelor Unite a sfatuit cetatenii romani ca, atunci cand merg la interviu, sa aduca probe prin care sa garanteze ca nu au de gand sa ramana pe teritoriul american.

In privinta investitiilor americane Mark H. Gitenstein a precizat ca valoarea acestora s-a ridicat la 1,2 miliarde in ultimele 10 luni, iar daca in Romania climatul economic va deveni “mai prietenos”, aceste sume vor creste.

In privinta scaderii TVA la 5% pentru alimentele de baza, ambasadorul american a afirmat ca asemenea erori se intimpla si la “case mai mari”. Mark H. Gitenstein si-a amintit ca in cei 17 ani cat a lucrat in Senatul american s-a intalnit cu asemenea situatii si acolo si ca o asemenea greseala nu este “nimic neobisnuit”.

Ambasadorul Statelor Unite nu s-a pronuntat in privinta sanselor ca motiunea de cenzura sa treaca, insa a subliniat ca instabilitatea politica poate afecta credibilitatea si ratingul de tara al Romaniei.

Mark H. Gitenstein
a mai abordat subiecte legate de relatia militara strategica a Romaniei cu Statele Unite, dar si despre vizita presedintelui Basescu in aceasta tara.
 
alte stiri...
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies