Asociația BookLand a început renovarea Școlii Gimnaziale Brestovăț din județul Timiș

Asociația BookLand a început renovarea Școlii Gimnaziale Brestovăț din județul Timiș
Autor: Diana Oprea
Data publicarii: 25 Mai 2023
Data actualizare: 25 Mai 2023
La școala din satul Brestovăț, construită în 1960, învață 34 de elevi, clasele I-VIII. Din momentul calificării instituției școlare în campania de renovare 2023, Asociația BookLand, cu ajutorul Partenerilor, și-a asumat transformarea integrală a acesteia, astfel că lucrările au început acum două săptămâni.

Mai exact, la Școala Gimanzială Brestovăț, unde ultima renovare a avut loc în 2010, acoperișul existent, din țiglă ceramică, va fi demontat pentru a fi înlocuit cu unul din țiglă metalică, mai ușoară și mai rezistentă, completând sistemul de  rezistență din căpriori din lemn uscat profilat. Vor fi schimbate jgheaburile, burlanele, elementele de îmbinare, adică întregul sistem pluvial. Curtea va fi pusă în valoare  cu pavaje executate din bucăți de marmură, dar și pavele și borduri de beton. Vor fi executate lucrări la zidurile școlii: curățat, tencuit și ulterior vopsit manual cu vopsea lavabilă de exterior. De asemenea, pe elementele din lemn vor fi aplicate lacuri pe bază de apă, în două straturi, iar pardoselile din hol și din sălile de clasă vor fi placate corespunzător cu parchet laminat și plăci ceramice. Asemenea și scările de acces în școală. În interiorul școlii vor fi efectuate reparații de gletuire și zugrăvire pereți, astfel ca școala să arate ca nouă. Băncuțele vechi vor fi înlocuite cu unele noi iar sala de sport (din incinta Grădiniței) va fi dotată cu echipament sportiv.

Modernizarea Școlii Gimnaziale este posibilă și datorită Primăriei comunei Brestovăț care susține 15% din totalul investiției prin acoperirea a 56% din costul manoperei, valoarea totală a costurilor cu renovarea acestei unități școlare fiind estimată la 1 milion lei. Mai mult decât atât, și comunitatea locală contribuie, asigurând zilnic muncitorilor prânzul și cina. Iar spre finalul lucrărilor, și elevii se vor implica atât la vopsirea gardului, plantarea unor arbuști decorativi, cât și la curățenia generală, aceste activități încurajându-i să acorde mai multă atenție beneficiilor și efectelor voluntariatului.

Prin programul Asociației de ”Renovare școli în mediul rural”, sub motto-ul Împreună CONSTRUIM oameni, 68 de școli din satele și comunele României s-au transformat în spații moderne în care, anual, 15.000 de copii merg cu plăcere să învețe. Iar anul acesta pe lista de renovare au fost adăugate încă 10 școli situate în ultimele 8 județe rămase neacoperite, astfel că, în fiecare județ al țării, BookLand va avea între 1 și 6 școli/grădinițe renovate. Asociația a reușit această performanță fără granturi europene, pur și simplu motivând autoritățile și comunitatea locală să se implice, dar și mobilizând companiile private să contribuie cu bani sau materiale construcții (prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizării nr.32/1994 sau Ordinului nr.1679/2022, respectiv Formularul 177). Astfel se vede puterea și determinarea mediului de afaceri privat în a schimba lucrurile în domeniul educației.

Ca de fiecare dată în ultimii 3 ani, de când a început să renoveze și doteze școli rurale, Asociația BookLand se bazează pe partenerii loiali care susțin necondiționat întregul demers educațional: Leroy Merlin, MaxBet, Unicredit Consumer Financing, Decathlon, SAP, PPG România, Turbomecanica, Majorel, Elis Pavaje, Arkema, Somaco Grup Prefabricate, Titan Machinery România, Arco Media, Profi, Linde Gaz precum și alte 600 companii care au ales să investească în asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea actului educațional.

În România secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnați să învețe în spații insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sănătatea sau chiar viața în pericol atât lor, cât și profesorilor. Iar acolo unde autoritățile nu pot sau nu vor să facă ceva în acest sens, norocul vine din partea Asociației BookLand care militează pentru dreptul la educație al copiilor renovându-le școlile. Și pentru că BookLand își dorește să vină cu un pachet complet de servicii educaționale (inclusiv metoda de predare și conținut), începând din această toamnă se va concentra și pe construcția primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va asigura inclusiv profesorii care vor preda după un curriculum comparabil cu cel occidental. O școală 100% modernă (cu cantină, bibliotecă, laboratoare, ateliere de lucru, sală spectacole, facilități sportive, spații relaxare, livadă, dar și solar în care vor fi crescute propriile legume) pusă GRATUIT la dispoziția copiilor din satele și comunele României, asigurându-le la final un loc de muncă în cadrul companiilor cu care se vor derula programe de învățământ profesional dual.

Toți cei care le împărtășesc viziunea se pot alătura demersului Asociației BookLand completând Formularul 230, donând 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvântul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Șoricelul BookLand

 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!