Rezultatele surprinzatoare ale unui studiu despre persoanele care nu au copii. Cine sufera mai mult, barbatii sau femeile?

Rezultatele surprinzatoare ale unui studiu despre persoanele care nu au copii. Cine sufera mai mult, barbatii sau femeile?
Citeste mai mult despre: parinti, copii, fertilitate,
Data publicarii: 03 Aprilie 2013
Data actualizare: 03 Aprilie 2013
Cercetatorii britanici afirma ca barbatii care nu au sau nu pot avea copii sufera depresii mai puternice decat femeile aflate in aceeasi situatie. Starile de izolare, nervozitate si tristete sunt mult mai intense la barbati decat la femei, in ceea ce priveste absenta totala a copiilor.

Studiile efectuate au aratat ca factorii care influenteaza barbatii si femeile sa isi doreasca mostenitori sunt diferiti. Pentru femei  dorinta de a avea copii este una personala sau chiar biologica, pe cand pentru barbati aceasta dorinta este mai mult de ordin cultural. Pe barbati ii influenteaza foarte tare si presiunea familiei de a duce “numele”  mai departe.

Masuratorile au fost facute pe un sablon de 27 de barbati si 81 de femei care nu copii, utilizand un chestionar online destinat celor intre 20 si 66 de ani. Varsta medie a participantilor a fost de 41 de ani. Peste 80% erau britanici si 90% erau heterosexuali.

Robin Hadley, de la Universitatea din Keele, a constat ca dintre cei chestionati, 59 % dintre barbati si 63% dintre femei isi doresc sa aiba copii. Dintre barbatii care vor copii, peste jumatate au avut stari de izolare produse de lipsa acestora  si doar 27 % dintre femei s-au simtit marginalizate pentru ca nu sunt mame. 38% dintre barbati au intrat in depresie si doar 27% dintre femei, iar 56% dintre barbati au fost tristi si doar 43% dintre femei.

Balanta se intoarce semnificativ insa atunci cand vine vorba de sentimentele de vinovatie. 16 % dintre femeile chestionate au admis ca se simt vinovate pentru faptul ca nu au sau nu pot avea copii, pe cand barbatii au raspuns in unanimitate ca nu au sentimente de vinovatie.

Sunt foarte putine cercetari stiintifice despre dorinta barbatilor de a fi tati. Munca mea e menita sa arate ca exista un nivel similar al dorintei de a avea copii, intre femei si barbati si ca barbatii intra mult mai usor in depresie cand nu pot avea copii. Studiile mentionate combat ideea ca femeile sunt cele care isi doresc cel mai mult copii si ca sufera intr-o masura mai mare decat barbatii atunci cand nu ii au”, a spus Hadley.

O alta ramura a studiului a constat in incercarea de a afla cum sta situatia in cazul persoanelor care au deja copii. Se pare ca dintr-un numar de 125 de persoane care aveau copii, 59% dintre mame si 55% dintre tati voiau mai multi copii.  Femeile care afla ca nu mai pot avea alti copii sufera, de aceasta data, depresii mai puternice decat barbatii care au deja un copil sau mai multi si nu mai pot avea altii. 

Printre barbatii care nu mai pot avea urmasi, unul a afirmat: “Am 55 de ani, sansa de a fi tata devenea deja din ce in ce mai mica pentru mine, pana in acest punct in care este clar ca asta nu se va intampla.”

Daca nu ai copii sau nepoti, acea dimensiune a vietii tale pur si simplu lipseste”, a spus un altul.

Un numar destul de mare de  barbati dintre cei chestionati au admis ca rusinea a fost unul din factorii care i-a impiedicat sa dezvolte relatii care i-ar fi dus la a deveni tati.

Sursa: dailymail.co.ukVIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies