BioNTech a anunțat că se studiază aplicarea tehnologiei ARNm de la vaccinurile COVID-19 în tratarea sclerozei multiple

BioNTech a anunțat că se studiază aplicarea tehnologiei ARNm de la vaccinurile COVID-19 în tratarea sclerozei multiple
Citeste mai mult despre: vaccin, ARNm, scleroza multipla,
Data publicarii: 15 Ianuarie 2021
Data actualizare: 15 Ianuarie 2021
Noua tehnologie de vaccinare ARNm e în centrul atenției în lumea medicală în aceste zile, în condițiile în care două dintre cele mai folosite vaccinuri împotria COVID-19, Pfizer- BioNTech și Moderna, folosesc metodologia ARNmesager. 
În aceste condiții, potrivit site-ului biotech.com, CEO-ul BioNTech, Ugur Sahin, a anunțat că sunt conduse noi cercetări care arată că un vaccin ARNm ar putea funcționa și în scleroza multiplă (SM).
 
În mai multe teste efectuate pe șoareci, echipa lui Sahin a arătat că în testele de laborator, un vaccin ARNm care codifică un autoantigen legat de SM a ameliorat cu succes simptomele la animalele bolnave și a prevenit progresia bolii la rozătoare care prezintă semne timpurii. Rezultatele au fost publicate în revista oficială Science.

 
Scleroza Multiplă apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit teaca de mielină de protecție care acoperă celulele nervoase din creier și din măduva spinării. Tratamentele existente la momentul actual sunt sub formă de imunomodulatoare și imunosupresoare. Acestea pot controla SM, dar rata de succes depinde de la pacient la pacient, iar în cazul tratamentelor prea puternice, chiar dacă există rezultate favorabile, pacieții pot să devină mai vulnerabili la infecții.
 
Sahin, împreună cu colegii de la BioNTech și oamenii de știință de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, au emis ipoteza că un vaccin ARNm ar putea funcționa într-un mod specific pentru a ajuta sistemul imunitar să tolereze proteinele specifice legate de SM fără a compromite funcția imunitară normală.
 
La șoarecii cu encefalomielită autoimună, un model pentru SM uman, echipa a constatat că vaccinul a fost procesat de celulele care prezintă antigen limfoid fără a declanșa un răspuns imun inflamator sistemic, chiar și atunci când este administrat la concentrații foarte mari de antigen.

Nu a afectat capacitatea animalelor de a lansa un răspuns imun protector. Vaccinul a blocat toate semnele clinice ale SM la șoareci, în timp ce animalele de control au prezentat simptomele tipice ale bolii. La șoarecii care au început vaccinul cu ARNm când au fost observate semne mici, tratamentul a prevenit progresia bolii și a restabilit funcțiile motorii.

 
Tehnologia ARNm este apreciată ca o revoluție în vaccinare. Comirnaty, asociat cu Pfizer, de la BioNTech, a demonstrat o eficiență de 95% în prevenirea COVID-19 în studiul său de fază 3, ceea ce a condus la un observator din industrie pentru a prezice că succesul va „deschide porțile” aplicării mRNA, în special în bolile infecțioase. 
 
Sahin a fondat inițial BioNTech pentru a traduce ideea ARNm în imunoterapie împotriva cancerului, dar firma a ajuns la provocarea COVID-19 pe fondul pandemiei. Acum, Sahin și colegii săi cred că cercetările lor arată că vaccinurile cu ARNm sunt de asemenea promițătoare în tratarea SM. După cum a arătat COVID-19, vaccinurile cu ARNm pot fi proiectate rapid, iar ARNm poate codifica practic orice autoantigen. „Astfel, adaptarea tratamentului pentru antigenii cauzatori de boli a pacienților individuali este concepută, similară cu cea care a fost executată cu succes în cadrul vaccinurilor personalizate împotriva cancerului”, au scris cercetătorii în studiu. Combinația de ARNm poate permite controlul bolilor autoimune și mai complexe, au sugerat ei.

PE PRO TV PLUS PUTEȚI URMĂRI UN INTERVIU CU ANDREI BACIU, VICEPREȘEDINTELE COMITETULUI DE VACCINARE:

FOTO: SHUTTERSTOCK
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!