Britanici au creat detectorul de semn de viata pentru victimele unui cutremur, aflate sub ruine!

Britanici au creat detectorul de semn de viata pentru victimele unui cutremur, aflate sub ruine!
Citeste mai mult despre: cutremur,
Data: 12 Septembrie 2011
Primul aparat capabil sa detecteze, pe baza respiratiei si transpiratiei, victimele aflate sub ruinele unei constructii, dupa un cutremur sau un atentat, a fost pus la punct de oamenii de stiinta.

Aceste detectoare "adulmeca" reziduurile organice produse de corpul uman când respira, transpira sau urineaza.
Câinii pot fi dresati sa detecteze acesti compusi organici, insa antrenamentul lor este scump. Totodata, in momentul interventiei, atât câinele, cât si dresorul sau au nevoie de pauze dese si sunt expusi pericolului.

"Un astfel de aparat poate fi folosit pe teren fara a avea in spate vreun laborator. Ar putea urmari semnele de viata pe durate mari si pot fi folosite multe exemplare", spune profesorul Paul Thomas, de la Universitatea Loughborough, din Marea Britanie, acesta aflându-se la originea acestei inventii.

Pentru testarea aparatului, opt voluntari au petrecut mai multe ore sub un maldar de beton armat si sticla sparta, ce reconstituia o cladire prabusita. Reziduurile organice ale acestor persoane intrau in contact cu materialele de constructie si variau in functie de conditiile de umiditate, caldura, vânt, ceea ce facea mai dificila detectarea voluntarilor.

Cu toate acestea, aparatele au identificat rapid dioxidul de carbon si amoniacul emise de corpul uman, in aerul ce razbatea de sub darâmaturi . Au fost, de asemenea, detectati alti compusi organici foarte volatili, ca acetona.
Cercetatorii au constatat astfel o scadere neta a proportiei de amoniac emis in timp ce voluntarii dormeau, fara sa poata deocamdata sa explice acest fenomen.

Studiul, efectuat in premiera pe un astfel de detector, a fost publicat de Institutul de Fizica din Marea Britanie.

Mediafax
Vezi episoade in intregime pe

STIRILEPROTV.RO

Mai mult pe STIRILEPROTV.RO