Cancerul pulmonar, o drama traita de zeci de mii de romani fumatori

Cancerul pulmonar, o drama traita de zeci de mii de romani fumatori
Data publicarii: 04 Martie 2010
Data actualizare: 04 Martie 2010
Anual, nu mai putin de 33.000 de romani mor de cancer pulmonar si sunt descoperite alte 7000 de noi persoane bolnave. De cele mai multe ori, în 80 % din cazuri, in spatele acestor numere infioratoare se ascunde o cauza comuna: fumatul.

Duminica, 6 martie, de la 18:00, la Romania, te iubesc!, cei care aprind tigara fara sa se gandeasca la posibilele consecinte tragice, dar si cei care au in preajma o persoana draga care are acest viciu, pot afla cutremuratoarea poveste a unui barbat care a fost diagnosticat in 2007 cu aceasta boala. Paula Herlo, corespondentul Stirilor Pro Tv laureat cu premiul Emmy si Amalia Enache sunt autoarele unui reportaj impresionant despre cel mai mare neajuns pe care îl are fumatul, un viciu de care cei mai multi se apuca în joaca. Ca si multi altii, barbatul filmat de reporterii Pro Tv timp de trei ani, a platit mult prea scump pentru placerea de a fuma. Plecat de pe scena vietii la numai 39 de ani, Marius Ardelean a acceptat demersul jurnalistic al celor de la Romania, te iubesc! cu speranta sincera ca macar o persoana sa se lase de fumat dupa ce îi va cunoaste trista poveste. In urma lui nu au ramas doar o sotie sfasiata de durere si o fiica aflata la varsta la care are nevoie de sprijinul ambilor parinti, ci si multe visuri transformate în scrum.

Amalia Enache
, cea care l-a convins pe Marius sa se destainuie telespectatorilor Pro Tv inca din primele luni în care si-a descoperit boala, marturiseste ca „am vorbit mult înainte sa începem filmarile, cu el si cu toata familia. Aveam sa-i aratam povestea, aveam sa-l facem purtatorul de mesaj al celor pentru care avertismentele de pe pachetele de tigari nu mai sunt o eticheta de ignorat, ci chiar eticheta de pe destinul lor. Adesea i-am stiut buletinele medicale mai bine decat el însusi. În astfel de cazuri, familia pastreaza uneori unele informatii departe de ochii bolnavului. Cand starea lui s-a agravat, am mai vorbit doar la telefon si doar cand el dorea sa vorbim”, a mai povestit emotionata Amalia.
  
Ceea ce ar trebui sa stie nu doar fumatorii, ci si cei care stau în preajma acestora, este faptul ca cercetatorii au facut o descoperire ce ar trebui sa-i puna serios pe ganduri: multe dintre cele 4000 de chimicale descoperite în tigari sunt cancerigene. Mai mult decat atat, un compus care se regaseste în fiecare tigara are capacitatea de a distruge ADN-ul din celulele plamanului, adica exact acea componenta a organismului care „spune” fiecarei celule  cand sa se divida si cand sa moara. Atunci cand codul genetic este alterat, urmarile pot fi dezastruoase: celulele se pot înmulti în mod incontrolabil, iar ceea ce rezulta este o tumora.


 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!