Când ajunge în țară vaccinul Moderna, care sunt principalele diferențe față de Pfizer BioNTech și cum se alege între ele?

Când ajunge în țară vaccinul Moderna, care sunt principalele diferențe față de Pfizer BioNTech și cum se alege între ele?
Citeste mai mult despre: coronavirus, Moderna, pfizer, vaccin,
Data publicarii: 08 Ianuarie 2021
Data actualizare: 11 Ianuarie 2021
Comisia Europeană a autorizat miercuri vaccinul anti-Covid realizat de Moderna, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente a recomandat utilizarea acestui vaccin. Vaccinul produs de Moderna este al doilea vaccin autorizat în UE, după cel produs de Pfizer.

Când va ajunge vaccinul Moderna în România?

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat la B1 Tv că în următoarele zile vor ajunge și în România primele tranșe de vaccin împotriva COVID-19 produs de compania Moderna.

Cum se va decide între Moderna și Pfizer?

Andrei Baciu a spus că alegerea între cele două tipuri de vaccin pentru imunizarea populației va rămâne la latitudinea medicilor, în funcție de fiecare pacient și de disponibilitatea vaccinurilor.


Care sunt asemănările și deosebirile între Moderna și Pfizer BioNTech?

“Vorbim în primul rând despre asemănări și despre mici deosebiri. La asemănări, ambele vaccinuri sunt vaccinuri sigure care au fost aprobate de Comisia Europeană, sunt vaccinuri care au fost distribuite către toate statele membre și primim exact aceleași vaccinuri și în România. Pe de altă parte există și mici deosebiri tehnice. Indicația pentru un vaccin sau altul o va face mereu medicul, la locul de vaccinare, medicul cunoscând foarte bine detaliile”, a explicat Andrei Baciu la B1 Tv, preluat de Hotnews.

“Va rămâne o chestiune medicală din mai multe considerente. În primul rând pentru că există mici variabilități tehnice. Rapelul se face diferit: În 21 de zile pentru vaccinul de la Pfizer, în 28 de zile pentru vaccinuld de la Moderna. Trebuie să te asiguri, și softul face acest lucru automat, să îți blocheze și ziua pentru rapel, astfel încât să fie asigurat stocul de vaccinare și doza pentru toate persoanele care se vaccinează.”, a declarat secretarul de stat.

“Este exclus să fie combinate cele două doze. Tocmai acesta este motivul pentru care se face o programare - se blochează două zile diferite pentru rapel. Se blochează și ziua 21 daca se va recomanda vaccinul produs de Pfizer și ziua 28 dacă se recomandă vaccinul produs de Moderna. După administrarea vaccinului se va elimina data necorespunzătoare și va rămâne data aferentă tipului de vaccin și a necesității de rapel”, a mai spus Baciu.

Potrivit CNN, vaccinul Moderna este similar cu vaccinul Pfizer-BioNTech, dar există și câteva diferențe cheie. Cel mai important, vaccinul Moderna poate fi depozitat în congelatoare normale și nu necesită o rețea de transport la tempeaturi extre de scăzute, făcându-l mai accesibil.

Eficacitatea vaccinului împotriva Covid-19 a fost de 94,1%. Vaccinul Moderna se administrează sub formă de două doze de 100 micrograme administrate la distanță de 28 de zile. Vaccinul Pfizer este administrat ca două doze de 30 micrograme administrate la distanță de 21 de zile. 

Vaccinul Moderna va fi utilizat la persoanele cu vârsta peste 18 ani, în timp ce vaccinul Pfizer a fost autorizat pentru persoanele cu vârsta de 16 ani și peste.

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA MATERIALE MARCA #DOCTORDEBINE:

FOTO: SHUTTERSTOCK
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!