• PRO TV
  • Când îi pui copilului tău primul gadget în mână? Cinci lucruri pe care le-am aflat de la acest seminar online

Când îi pui copilului tău primul gadget în mână? Cinci lucruri pe care le-am aflat de la acest seminar online

Când îi pui copilului tău primul gadget în mână? Cinci lucruri pe care le-am aflat de la acest seminar online

Când vine vorba de sfaturi legate de creșterea copiilor noștri credem că suntem cei mai buni în acest domeniu. Și asta e perfect adevărat, numai că cineva trebuie să ne amintească asta uneori. Iată cinci lucruri despre accesul copiilor la tehnologie, pe care le-am aflat de la seminarul online suținut de specialistul în parenting Urania Cremene! Pariez că nu-ți sunt complet străine.

Dacă ai deschis acest text înseamnă că ai cel puțin două lucruri în comun cu mine. Ai intuit bine, în primul rând ești părinte. În al doilea rând, îți pasă cu adevărat cum se va dezvolta copilul tău și te felicit pentru eforturile pe care le faci. Dar știi ce efecte are utilizarea timpurie a telefonului mobil sau a televizorului în primii ani de viață? Iată ce am descoperit eu!

Niciodată nu e prea târziu

Uneori este prea târziu pentru multe lucruri. Mai mult ca sigur, din postura de adult ai ratat câteva oportunități, pe care le regreți, poate, și acum. Tocmai de aceea nu lăsa acest lucru să se întâmple și copilului tău, iar una dintre cele mai inspirate alegeri este să-i limitezi accesul la gadgeturi când face primii pași în viață. În cazul accesului la tehnologie și la plăcerile ei simple nu e niciodată prea târziu.

„Majoritatea copiilor sunt așezați în fața televizoarelor sau primesc un gadget de orice fel foarte devreme, mult mai devreme decât se întâmpla în generațiile trecute. În anii 70, copiii aveau acces la televizor undeva în jurul vârstei de patru ani, în anii 80 vârsta a scăzut la trei ani. La nivel global s-a tras concluzia că odraslele noastre intră prima dată în contact cu un gadget imediat ce ajung să stea în șezut. Iar acest lucru înseamnă în jurul vârstei de șase-șapte luni”, spune Urania Cremene (foto), mamă a unui băiețel de 8 ani.

Pe măsură ce înaintează în vârstă, timpul pe care îl petrec în fața dispozitivelor care îi atrag ca un magnet crește foarte mult. Dar, poate cea mai gravă problemă pe care o generează accesul timpuriu la gadgeturi este conținutul pe care îl oferă.

Copilul pierde contactul cu lumea

„Din punct de vedere afectiv, un copil așezat în fața gadgeturilor înaintea vârstei de doi ani ar putea avea probleme legate de afectivitate și de gestionare a emoțiilor. O altă consecință nefastă pe termen lung este dificultatea de a relaționa cu alte ființe umane, iar acest lucru îl va face să se simtă nesigur pe el. Un copil care nu-și poate lua privirea de la jocul său de calculator sau de la desenul animat preferat nu va ști să comunice. Va avea un nivel scăzut de stimă de sine, iar acest lucru se datorează faptului că simte că nu poate face față conflictelor. „Se va simți cumva în afara familiei, grădiniței, școlii, nemaiputându-se implica în activități diverse”, spune Urania Cremene. 

O altă consecință a utilizării mult prea devreme a dispozitivelor electronice este scăderea atenției și a puterii de concentrare. Un copil care obișnuiește să se joace pe calculator sau să urmărească desene animate ale căror imagini se succed cu rapiditate are aceleași așteptări și de la viața reală. „Astfel, începe să se plictisească, nu numai de ritmul vieții firești, dar și de activitățile care necesită atenția sa. Practic nu mai poate sta pe scaun să urmărească firul unei povești sau nu mai poate duce la îndeplinire o activitate precum temele”, e de părere Urania.

Cum preiei controlul

Accesul copiilor de până în doi ani la gadgeturi ar trebui restricționat. Dacă, totuși, îi oferi un film scurt de desen animat trebuie să te asiguri că are un conținut lipsit de violență, iar imaginile se derulează într-un ritm lent. Ca de la părinte la părinte îți recomand această serie de desene animate.

Cum îl eliberezi din „sclavia” gadgeturilor


Dacă ai ignorat sfaturile de mai sus, vei vedea că este mai greu să corectezi. Nu e imposibil, dar pentru a reuși să schimbi acest comportament adoptat de copilul tău trebui să stabilești niște limite clare, de la care să nu te abați dacă vrei să deții controlul. Iar asta înseamnă să nu te „înmoi” la primele lacrimi pe care copilul tău le va vărsa. În funcție de vârsta copilului, poți stabili un timp pe care acesta îl poate petrece în fața unui gadget de orice fel. Un copil de patru ani ar putea avea acces la televizor sau la calculator în jur de o oră pe zi, iar în cazul copiilor mai mari, de circa 10 ani, această durată ar putea crește la două ore. Dar ce faci dacă până acum nu ai limitat în niciun fel accesul la astfel de dispozitive?

Restricțiile se vor face treptat. Dacă până acum petrecea patru ore pe zi butonând gadgeturi, nu poți reduce la 30 de minute dintr-o dată. Va urma un proces de reducere a acestui timp, săptămânal. Concret, vei reduce acel timp cu 30% într-o săptămână, până când ajungi la timpul pe care l-ai dorit. E important să-i comunici copilului acest întreg proces, să știe intenția pe care o ai. De asemenea, e important să-i oferi opțiuni să-și petreacă acel timp, să-i dai șansa să aleagă între un desen animat sau altul, între un joc sau altul”.

Eu asta vreau pentru copilul meu

Prin limitarea accesului la calculator, laptop, tabletă, televizor nu faci altceva decât să limitezi dezastrul de mai târziu. Nu te gândi la plăcerea pe care o pierde copilul tău acum, ci la binele pe care i-l faci mai târziu. Obișnuindu-l cu un program de utilizare a dispozitivelor electronice îl vei învăța ce înseamnă autodisciplina, dar îl vei și ajuta să aibă încredere în el însuși și în alegerile pe care le va face.
 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni