Care a fost primul, oul sau gaina? O dilema veche de mii de ani a fost lamurita! Ce raspuns dau oamenii de stiinta

04 Iulie 2018, 09:00

Care a fost primul, oul sau gaina? O dilema veche de mii de ani a fost lamurita! Ce raspuns dau oamenii de stiinta
E una dintre cele mai mari si vechi dilmele din lume si se pare ca, dupa mii de ani, oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie.

Cercetatorii sustin ca, daca tratam problema la modul general, ouale au existat inainte de gaini. Cele mai vechi fosile de oua si embrioni de dinozaur au peste 190 de milioane de ani. Fosilele de Archaeopteryx, considerate cele mai batrane pasari, au insa 150 de milioane, ceea ce inseamna ca pasarile, in general, au aparut dupa oua.

Asadar, pentru ei, raspunsul potrivit caruia oul a fost primul e cel corect si daca ne gandim ca, la un moment dat, o creatura asemanatoare gainii, care a provenit din ou, a produs la randul ei un ou. Acesta continea markerii genetici a ceea ce, datorita unei mutatii ulterioare, a  devenit ceea ce numim gaina in ziua de azi. 

Deci chiar si asa, datorita modificarilor genetice, si gaina tot din oul unei alte creaturi a ajuns sa se formeze sub forma general recunoscuta in zilele noastre.

Pentru anumite tabere din lumea stiintifica, problema ramane insa deschisa intrucat unii cercetatori sustin ca, orice raspuns ai da, poti avea dreptate: "Exista si argumente care sustin ca gaina ar fi prima si sunt la randul lor valide pentru ca depind de perspectiva abordata. Ne referim la gainile din ziua de azi sau la creaturile din care s-au dezvoltat ele?", au intrebat ei.

Tu ce raspuns obisnuiesti sa dai la aceasta intrebare? Ce a fost primul, oul sau gaina?

Vezi episoade in intregime pe

STIRILEPROTV.RO

Mai mult pe STIRILEPROTV.RO