Cât de relevante sunt testele de anticorpi pentru cei vaccinați și pentru cei care au trecut prin COVID-19?

Cât de relevante sunt testele de anticorpi pentru cei vaccinați și pentru cei care au trecut prin COVID-19?
Citeste mai mult despre: coronavirus, anticorpi, teste,
Data publicarii: 19 Martie 2021
Data actualizare: 19 Martie 2021
Românii care s-au vaccinat sau au trecut prin boala COVID-19 vor să știe cât de protejați sunt de o viitoare infecție și pentru asta, apelează la testele de anticorpi.
Răzvan Cherecheș, „profu’ de sănătate publică”, explică ce înseamnă rezultatul de pe buletinul de analiză și cât este de relevant.

 

„M-am vaccinat cu ambele doze, a trecut o săptămână de la rapel, m-am dus și mi-am făcut testul de anticorpi. Ce înseamnă rezultatul de pe buletinul de analiză? Răspunsul meu: nu înseamnă mare lucru! Dacă valoarea este de peste 0,8 UI/dl, înseamnă doar că organismul vostru a făcut anticorpi anti-proteină spike, adică a fost expus la proteina spike și a făcut anticorpi. Dacă valorile sunt sub 0,8 UI/dl, înseamnă că organismul vostru nu a făcut anticorpi. Mai departe, ce înseamnă valoarea – dacă sunt 100, 200, 5.000 sau 25.000 unități? Nici asta nu înseamnă mare lucru, pentru că răspunsul este unul individual”, afirmă Răzvan Cherecheș, cercetător și profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.


 

„Ce putem spune despre asta? Absolut nimic, decât că cei care s-au întors cu lire egiptene în buzunar au fost sigur în Egipt. Nu înseamnă că atunci când vor reveni în Egipt lirele acestea le vor ajunge. Exact la fel, valorile de anticorpi de pe buletinele de analiză arată doar că organismul vostru a sintetizat anticorpi. În ce măsură vă protejează de infecția ulterioară asta este foarte greu de spus. Studiile nu au analizat până în acest moment relația dintre numărul de anticorpi și potențialele simptome dezvoltate de către cei vaccinați”, mai spune expertul.
 
Nici specialiștii de pe platforma RO Vaccinare nu recomandă astfel de teste pentru că, spun ei, pot fi irelevante,  valorile nu sunt standardizate și variază de la un laborator la altul. 

Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate, cu 24 de ore în avans. Vezi și noua ofertă de filme și seriale doar pe voyo.ro

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA BATTLE ROYALE

FOTO: SHUTTERSTOCK

FULLSCREEN
anticorpi
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies