Cautam primar, model european - o noua campanie marca Stirile PROTV

Cautam primar, model european - o noua campanie marca Stirile PROTV
Data publicarii: 04 Mai 2016
Data actualizare: 04 Mai 2016
Pe 5 mai, in cadrul jurnalului de la ora 19:00, Stirile PRO TV vor lansa o noua campanie, Cautam primar, model european, realizata de Rares Nastase, corespondent special Stirile PRO TV. Materialele vor fi difuzate in perioada campaniei electorale ce precede alegerile locale din iunie si vor aduce in prim-plan modelele de urmat in ceea ce priveste conducerea si administrarea unei comunitati. Campania Stirilor PRO TV este un demers jurnalistic care a presupus zeci de ore de filmare si mii de kilometri parcursi intre localitati si santiere.

Romanii trebuie sa invete ca edilii sunt la dispozitia lor si nu invers, ca primarul le este dator pentru functia detinuta. Iar locuitorii trebuie sa se manifeste, sa taxeze un abuz, sa stie ce si cum sa ceara de la cel caruia ii acorda votul. O fi decizia la primar, dar acesta trebuie sa tina cont mereu de vointa alegatorilor. Sa le ofere un standard de viata cat mai ridicat si, pentru asta,  sa faca investitii chibzuit. Ne putem compara cu multe tari in privinta banilor alocati pentru investitii, doar ca la ei fondurile cheltuite se regasesc in conditii mai bune de viata, nu au luat drumuri obscure, prin risipa si deturnari rusinoase.  Trebuie sa stim, inainte sa mergem la vot, care trebuie sa fie imaginea corecta a unui primar si ce asteptari trebuie sa aiba romanii de la el. Asta am vrut sa arat prin numeroasele exemple filmate in tarile vest europene.”, marturiseste Rares.

Rares Nastase a trecut granita si a filmat in mai multe orasele din Europa, pentru a arata romanilor demonstratii de bun simt si spirit de gospodar, pe care niste oameni fara interese ascunse le-au pus in slujba comunitatii. Vom vedea ce se poate realiza din resurse locale, daca interesul celor care conduc il depaseste pe cel propriu. 

Am cunoscut multi primari si, la fiecare discutie cu ei, am descoperit ca au cu adevarat simtul raspunderii, ca sunt chibzuiti si au viziune pe termen lung. Am filmat in orase cu renume, dar si in localitati mici, care fac din landurile germane tinuturi prospere si primitoare. La fel de gospodari i-am gasit pe primarii din Olanda. Sunt locuri in care nu te lovesti de kitsch, de haos urbanistic, de lipsa utilitatilor sau de amenajari care sa afecteze negativ standardul de viata al oamenilor. Exista reguli si control,  iar primarii isi reprezinta comunitatea corect. E o administratie in care edilul reprezinta cu adevarat interesele oamenilor si, de multe ori, asa cum veti vedea in reportajele difuzate, primarul munceste pro bono, nici macar nu ia salariu.  Meseria de primar e mai degraba un hobby, o dorinta de a face ceva pentru comunitate si nu pentru interese personale, pentru castiguri ascunse.  Am gasit multi edili care sunt primari in... timpul liber, dupa orele de program de la slujba pe care o au in mod normal. Dar, am vazut si primari de cariera, oameni care si-au dedicat un sfert din viata pentru a face ceva pentru locurile natale. E o meserie facuta din simt civic, cu placere si onoare, in localitati vazute nu ca o permanenta sursa de risipa si venituri ilicite, ci gandite pentru o dezvoltare durabila si coerenta.”, a declarat Rares.

Campania isi propune sa atraga atentia asupra genului de personaj pe care romanii ar trebui sa-l voteze cand ajung in fata urnelor pentru a-si alege primarul, prin exemple de cum poate arata un oras, ce ar trebui sa realizeze un primar care nu este condus de interese financiare, exemple de idei ce pot transforma viata unei comunitati cand iti pui mintea si resursele in folosul oamenilor. 

Germania este primul exemplu de mecanism ce merge perfect pe care telespectatorii il vor cunoste. 16 administratii cu propriile reguli si particularitati. Multe forme de conducere si mai multe solutii si strategii. Peste toate domina, insa, o viziune unitara, care face din statul german poate cel mai bine organizat din lume cand vine vorba de administratie locala. „Edili din toate zonele Germaniei, de la primari de comune si orase mari, la consilieri foarte tineri, vorbesc la Stirile PRO TV despre initiative pentru o viata mai buna, mai presus de politica si propaganda.”, spune Rares. 

Incepand cu 5 mai, telespectatorii vor avea la dispozitie si o platforma online, cautamprimar.stirileprotv.ro, unde isi pot spune parerea si unde pot scrie ce isi doresc de la noii primari. Toate mesajele vor fi integrate intr-o harta, care ne va arata la final de cate schimbari are nevoie Romania si care sunt judetele cu cele mai multe mesaje, respectiv cei mai multi cetateni care stiu ce sa ceara de la un primar. 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies