• PRO TV
  • Ce spune Google despre romani. Rezultatele cautarilor noastre pe internet, explicate de un istoric

Ce spune Google despre romani. Rezultatele cautarilor noastre pe internet, explicate de un istoric

Ce spune Google despre romani. Rezultatele cautarilor noastre pe internet, explicate de un istoric

Motorul de cautare Google a devenit nelipsit din viata noatra, iar unul din motive este ca pare a le cunoaste pe toate. Cand vrem sa aflam ceva din vasta sa baza de date, Google face predictii pentru a ne usura cautarea. Dar cat de adevarate sunt aceste predictii?

De exemplu, daca ai fost trezit dintr-un somn adanc de vreo 100 de ani si nu stii nimic despre romanii de acum, poti cauta pe Google. Vei avea surpriza sa afli ca sunt slavi, latini, daci, saraci, primul popor din istorie care introduce forma de guvernare numita republica, urmasii ingerilor, hoti, balcanici etc. Rezultatele acestei cautari au fost oferite de Google cu ajutorul functiei Autocomplete. Conform celor care au lucrat la elaborarea ei, Autocomplete nu face sugestii, ci predictii pentru a-i ajuta pe oameni sa-si finalizeze mai usor cautarea pe internet. 

Google ofera aceste predictii pe baza cautarilor anterioare si afiseaza cele mai populare si relevante atribute in functie de literele pe care le tastezi. Bine, intelegem ca romanii sunt latini, albi si daci, dar urmasii ingerilor si primul popor din istorie care introduce forma de guvernare numita republica? Tocmai de aceea am cerut parerea unui istoric, care sa explice rezultatele cautarilor noastre pe internet.

„Romanii nu sunt nici mai buni, nici mai rai decat alte popoare. Nici mai cinstiti sau necinstiti, nici mai inteligenti sau mai prosti. Ceea ce se poate spune in mod cert despre ei e ca sunt foarte adaptabili si asta din cauza imprejurarilor istorice. Ei au fost obligati sa se adapteze rand pe rand cu gotii, hunii, avarii, slavii, pecenegii, cumanii, tatarii, turcii, ungurii, rusii, austriecii, etc. De aici o anumita mentalitate tranzactionala, mai vizibila la munteni si moldoveni, mult mai supusi - din cauza pozitiei geografice - influentelor externe decat romanii aflati la adapostul arcului carpatic”, ne spune istoricul Dan Falcan.

Tot Google ne spune ca ardelenii sunt inceti, prosti, oameni, lenesi, superiori, altfel, etc. In mare parte, o fi adevarat. Cine stie? In acelasi timp, daca tastezi pe Google oltenii sunt… vei avea surpriza sa constati ca primele rezultate ale cautarii sunt destepti, evrei, rai, cei mai prosti, buni la pat etc. 

Ardelenii sunt mai seriosi si muncitori datorita influentei civilizatoare exercitate de Occident, mai intai prin regatul maghiar apoi prin imperiul austriac. Totul e o chestiune de timp pana la urma. Oltenii, care n-au stat decat 20 de ani sub austrieci, nu s-au molipsit de aceasta influenta. Bucovinenii, care au stat 143 de ani sub aceeasi stapanire, da. V-as da un singur exemplu din experienta mea personala, ca ardelean care am lucrat in Moldova. Ardeleanul mai intai munceste si de-abia apoi bea, moldoveanul mai intai bea apoi, daca mai are chef, munceste. Evident, generalizarile nu sunt de dorit. Cei mai isteti sunt romanii din zona de sud deoarece aici s-au exercitat cele mai multe influente externe: cultura bizantina, apoi turcii, precum si contactele cu popoarele balcanice: sarbi, greci, bulgari. Nu exista un tip de roman tipic”, declara Falcan.

Dar, spune istoricul, exista tipul de ardelean, oltean sau moldovean. Primul e chibzuit, al doilea e istet, al treilea reflexiv. „Nu intamplator, de-a lungul timpului, “sudistii” (oltenii si muntenii) au furnizat Romaniei cadrele politice (Mihai Viteazul, Nicolae Balcescu, Nicolae Titulescu, Bratienii, Ceausescu, etc) moldovenii, marile personalitati culturale, (Eminescu, Enescu, Iorga, Antipa) ardelenii - modelele morale (Maniu, Avram Iancu, Blaga)”.


FOTO: Dan Falcan

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni