Cea mai puternică femeie din Coreea de Nord. Kim Yo Jong, sora mai mică a dictatorului și posibila sa succesoare

Cea mai puternică femeie din Coreea de Nord. Kim Yo Jong, sora mai mică a dictatorului și posibila sa succesoare
Foto: Sora mai mică a lui Kim Jong Un
Citeste mai mult despre: Kim Jong Un, Kim Yo Jung, sora lui,
Data publicarii: 26 Aprilie 2020
Data actualizare: 14 Martie 2021
Sora lui mai mică a dictatorului și mâna lui dreaptă în conducerea țării, Kim Yo Jong, este o misterioasă figură care a atras, mai ales în ultima vreme, curiozitatea publicațiilor internționale. 

Conform businessinsider, tânară de 30 de ani și ceva a devenit foarte rapid cea mai puternică femeie din Coreea, fiind văzută frecvent alături de fratele său și jucând un rol-cheie în administrația lui.  

În condițiile în care Kim Jong Un este ”mort sau într-o stare vegetativă”, se pune problema cine este succesorul lui direct. Acesta se pare că are trei copii cu soția sa, care însă sunt prea mici pentru a prelua frâiele țării, iar fratele său a fost declarat nepotrivit pentru a conduce. 

Următoarea în linia succesorală ar fi Kim Yo Jong, deși Coreea de Nord nu a mai avut niciodată un conducător femeie. 

În timpul celor două summit-uri dintre Statele Unite și Coreea de Nord, Kim Yo Jong s-a aflat în centrul spectacolului de diplomație dintre Kim Jong Un și președintele Donald Trump. 

De asemenea, în 2018, aceasta a fost în Coreea de Sud pentru Jocurile Olimpice, devenind primul membru al familiei conducătoare care a vizitat sudul de la războiul din 1950. 

La fel ca și în cazul fratelui său, se știu foarte puține lucruri despre viața lui Kim Yo. 

Aceasta se pare că s-a născut în 1989 și este cel mai mic copil al liderului coreean Kim Jong II cu fosta dansatoare Ko Yong Hui. Aceasta a fost educată în aceeași școală din Elveția în care a studiat și Kim Jong. Kim Yo s-a întors însă în Coreea de Nord după ce a terminat ceea ce echivalează cu clasa a șasea. 

Nimeni nu știe precis ce a făcut aceasta între anii 2000 și 2007.  

Prima sa apariție publică a fost la moartea lui Kim Jong II, în 2011. 

În anii următori, aceasta a avut un rol semnificativ în a-l ajuta pe Kim Jong Un să preia puterea, după moartea tatălui lor, Kim Jong II. 

În 2017, aceasta a ajuns pe prima pagină a ziarelor după ce a fost promovată într-o poziție de top în guvernul fratelui său: șeful departamentului de propagandă a Partidului Muncitoresc Coreean. Acesta nu este un rol decorativ, Kim Yo chiar lucrează pentru a proteja imaginea fratelui ei. 

Aceasta se bucură de o libertate mult mai mare decât alte oficialități din Coreea de Nord, fiind văzută de multe singură și nu în prezența lui Kim Jong Un, conform New York Times. 

S-a aflat în lumina reflectoarele în februarie 2018. Într-un rar act de diplomație, Kim Yo s-a deplasat în Coreea de Sud, la Jocurile Olimpice, unde fost protagonista unei istorice strângeri de mână cu președintele sud-coreean Moon Jae In. Cei doi și-au și zâmbit mai apoi. 

În aprilie 2018, aceasta a jucat un rol crucial în discuțiile de pace dintre cele două Coree. Liderii celor două națiuni s-au întâlnit în zona demilitarizată, iar Kim Yo Jong a fost singura femeie de la masă. 

De asemenea, a fost mâna dreaptă a fratelui său când acesta a semnat cu Trump un acord prin care Coreea de Nord își anunța intențiile de denuclearizare. 

Kim Yo Jong a stârnit curiozitatea când a schimbat stiloul dat de organizatorii summit-ului cu propriul ei stilou. Nu este clar de ce, dar se pare că a fost vorba de o măsură de securitate. 

În februarie 2019, aceasta a apărut din nou pe prima pagină, după ce a fost surprinsă ținând scrumiera de cristal a fratelui său, în timp ce dictatorul fuma în trenul lui personal, în timpul unei călătorii în Vietnam. 

În martie 2020, Kim Yo Jong a făcut prima sa declarație publică din istorie, insultând Coreea de Sud și numind-o ”un câine care latră speriat”, după ce această țară a condamnat Coreea de Nord pentru exercițiile militare cu foc deschis. 

Foto: Getty 

Primii români care aterizeaza pe Marte! - Trending Review cu Daragiu - episodul 58
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!