Cea mai scumpă lucrare de doctorat din istorie. Cât a plătit un milionar pentru ea

Cea mai scumpă lucrare de doctorat din istorie. Cât a plătit un milionar pentru ea
Autor: Dan Brumar
Data: 13 Noiembrie 2018
Cea mai valoroasă teză de doctorat scrisă vreodată s-a vândut la sfârșitul săptămânii trecute la Londra. 

Nu mai puțin de 671.535 euro a plătit un colecționar bogat pentru lucrarea Properties of Expanding Universes, scrisă de astrofizicianul Stephen Hawking în 1965. Evaluată inițial la cel mult 172.000 de euro, teza de doctorat a celebrului om de știință a șocat audiența în cadrul licitației online susținute de celebra casă de licitații Christie’s London.

Lucrarea, care tratează problematica expansiunii Universului, se încheie cu concluzia că galaxiile nu pot lua naștere din creșterea unor perturbații inițial mici. Exemplarul vândut la licitație reprezintă una din cele cinci copii pe care fizicianul le-a realizat în timpul vieții.

În anul 2017, când Universitatea Cambridge a decis să publice online lucrarea originală pentru a putea fi studiată de toți cei interesați, site-ul instituției a căzut din cauza interesului ridicat. Teza poate fi consultată și acum AICI.

Alături de impresionanta lucrare, la licitație a fost vândut și unul dintre primele scaune cu rotile pe care le-a folosit astrofizicianul pentru a se deplasa cu ușurință. Și această piesă s-a vândut cu o sumă care a depășit toate așteptările. 

Evaluat inițial la cel mult 17.000 de euro, scanul cu rotile a fost adjudecat de un colecționar pentru suma de 345.000 de euro.

O colecție impresionantă de medalii, premii și distincții pe care Hawking le-a primit de-a lungul vieții a fost vândută pentru 340.000 de euro.

Toți banii strânși în urma vânzării bunurilor personale ale celebrului om de știință au fost donați în scop caritabil, pentru sprijinirea cercetărilor în depistarea unor noi metode de tratament pentru afecțiunile neurologice. 

Ilustrul astrofizician britanic Stephen Hawking s-a stins din viață la 14 martie 2018, la vârsta de 76 de ani

FULLSCREEN
Cea mai scumpă lucrare de doctorat din istorie. Cât a plătit un milionar pentru ea
  • /Vezi episoade in intregime pe

STIRILEPROTV.RO

Mai mult pe STIRILEPROTV.RO