Cezar Ouatu: „Dacă nu aș fi terminat Conservatorul în Italia eram, probabil, muritor de foame”

Cezar Ouatu: bdquo;Dacă nu aș fi terminat Conservatorul în Italia eram, probabil, muritor de foame
Autor: Dan Brumar
Data: 26 Septembrie 2018
I-a ridicat în picioare pe unii dintre cei mai exigenți jurați de show-uri de talente din Marea Britanie, dar a stârnit controverse în țară. Cezar Ouatu clarifică pentru PROTV.RO de ce nu are motive să-i fie rușine cu originile sale.

Autor: Dana Popa

Sunt român 100%, dar italian prin adopție”, ne spune din capul locului Cezar Ouatu, anticipând una din întrebările noastre. Românii l-au blamat și acuzat că i-ar fi fost rușine să spună că este român, după ce a afirmat că este născut în România și crescut în Italia. Contratenorul lămurește în interviul de mai jos tot ce nu s-a înțeles în urma prestației sale din Regat.

Cezar, ce mai urmează acum, după întâlnirea cu Simon Cowell din Marea Britanie? Ai vorbit cu el după show? 

„Da, cu Simon am vorbit și după. Nu pot să spun mai multe, cert este că el s-a îndrăgostit iremediabil de vocea mea și de artistul Cezar Ouatu. El nu a râs de mine, cum au spus niște publicații de cancan din România, din contră a fost foarte umoristic și mi-a creat oarecum un mediu bun ca să pot cânta cum trebuie, din punct de vedere psihic, după care ați văzut reacțiile. Uneori reacțiile vorbesc mai mult decât alte chestii…”

Ai crescut în Italia și acolo ai terminat Conservatorul! Cât de mult te-a ajutat faptul că l-ai făcut acolo și nu aici?

Nu vreau să se înțeleagă greșit dar cred că dacă nu aș fi terminat Conservatorul la Milano, dar nu neapărat la Milano, ci în mediul respectiv, în șansele de dezvoltare ca și artist de acolo, în tradiția, teatrele, agențiile de impresariat, cred că dacă nu aș fi intrat în contact cu lumea de acolo, eram un simplu pianist, probabil muritor de foame, cântând pentru o cârciumă din România.

„De aici se pot înțelege multe. Eu nu condamn și nu judec niciodată mersul social, politic, nu am treabă. Sunt mândru că sunt român, dar fiecare face ce poate pentru el și ce consideră că este mai bine pentru cariera lui. De aceea, foarte mulți IT-iști, foarte mulți din domeniul cultural, muzical, preferă să studieze și să-și facă o carieră și o familie afară. Mai departe, clar că originile nu se uită. Conservatorul terminat în Italia pe mine m-a ajutat foarte mult ca om și din punctul de vedere al carierei. Ca artist. Așa că, pentru mine contează, a contat și va conta acea perioadă, pe care nu pot să o uit și cred că fără ea nu aș fi fost unde sunt astăzi.”

Ce părere ai de acuzațiile care ți s-au adus, că ți-a fost rușine să spui că esti român?

Eu sunt român 100%, dar italian de adopție și din punct de vedere artistic și al dezvoltării și evoluției mele că artist. Am dublă cetățenie, am pașaport italian. M-am născut în România, iar la 17 ani am plecat în Italia. Acolo m-am format ca artist și acolo am terminat Conservatorul, la Milano. Nu m-am ferit o secundă că sunt român, s-au tăiat foarte multe la montaj, probabil lor le-a sunat mult mai ok să spună chestia aia. Când am intrat pe scenă le-am spus că m-am născut în România și am crescut în Italia. Ar trebui să ne focalizăm pe zona muzicală și pe apariția în sine! Înainte să cânt “Nessun dorma” am spus pe scenă că i-o dedic tatălui meu, cu care am crescut și care a crezut în mine de când făceam concertele la Ploiești la Filarmonică. Nu au dat, au tăiat și asta la montaj. Au dat ce li s-a părut lor. Deci…mereu ne grăbim noi românii…”

Vezi prestația lui Cezar Ouatu AICI!

Care sunt planurile tale acum? În ce proiecte mari ești cooptat?

„Pentru mine, X Factor a contat și contează, de fapt, prima audiție și cartea mea de vizită, cu ghilimelele de rigoare în fața acestor mari oameni și, în primul rând, în fața lui Simon Cowell. Mai departe, am stabilit deja niște legături și niște întâlniri, în afara contextului, ceea ce este mai important pentru mine. 

Sunt implicat în multe proiecte atât în calitate de organizator-producător muzical, am concertul care ajunge deja la cea de-a 5-a ediție, Concertul extraordinar Cezar Ouatu – Crăciunul Regal, la Ploiești, la Casa Sindicatelor, pe 14 decembrie. Am multe concerte în calitate de invitat, dar de doi ani încoace mă ocup și de partea de promovare a tinerelor talente, de pedagogie. Am câțiva elevi foarte buni de care mă ocup în timpul liber. Viața mea este destul de dinamică din punct de vedere artistic, și nu numai.

Regreți participarea la show-ul de talente din Marea Britanie? Cum crezi că te-a ajutat și cum ai fost primit în România după prestația ta de acolo? 

„Doamne ferește! Nu am cum să regret participarea în Anglia. Cred că în România, în afară de acel episode româno-italian, lumea a înțeles foarte mult, m-au felicitat mii de oameni, e adevărat și mulți oameni de la care nu m-aș fi așteptat, clar că reapar niște prietenii și niște prieteni pe care poate nu i-am auzit de ani de zile, dar așa suntem noi. Mi s-au deschis multe uși, din mai multe puncte de vedere, în România, dar și afară, cu diferite propuneri din partea unor producători, compozitori și așa mai departe.”

Locuiești în România acum ? Ți-ai dori să te muți în altă parte?

„Locuiesc în România, merg deseori în Italia și mai nou fac naveta la Londra. Dar locuiesc în București și sunt foarte bucuros pentru că sunt alături de cățelușa mea Sushi și motanul meu Nobel, alături de mama mea, de iubita mea, așa că mă leagă foarte multe. Și încă o dată, sunt cel mai fericit român în acest moment. Cine vrea să fie alături de mine, cine vrea să fie mândru, mai ales românii, o pot face pentru că eu le sunt recunoscător și sunt recunoscător în primul rând că m-am născut aici.”

Pe plan personal cum stai?

„Pe plan personal stau foarte bine. Îi mulțumesc iubitei mele pentru tot ce a insemnat stylingul, apariția mea pe scenă, noului meu stil vestimentar și ca apariție, ca artist Cezar Ouatu 2018 stau bine. Ne înțelegem, suntem foarte OK și mă bucur că mi-a dat Dumnezeu persoane de calitate în preajmă, începând de la iubita mea, mama mea și prietenii adevărați.”

Unde te vezi, muzical vorbind, peste câțiva ani? 

„Peste câțiva ani mă văd pe aceeași scenă cu David Foster și cu Simon Cowell în public!”

Cu ce mare artist ți-ai dori o colaborare muzicală?

„Sunt câțiva artiști pe care îi iubesc și pe care i-am iubit, pentru că, din păcate, mulți dintre ei nu mai sunt, inclusiv Aretha Franklin care a dispărut recent. Da, mi-aș dori pentru zona mea și ce cânt eu, într-o zi, să cânt alături de marele David Foster. Cu Andrea Bocelli am cântat, poate cu Sarah Brightman – ceva colaborări. Sunt foarte mulți artiști, dar sunt și realist. Pe zona genului meu muzical trebuie să abordez un anumit gen musical, pe anumite colaborări. Deja sunt bucuros că am cântat pe ceva scene mari la ora asta, îmi dau seama că pot să țin un public în emoții, poate în lacrimi, și să creez o energie superbă între noi.”

Pe lângă muzică ce îți place să faci cel mai mult?

„Pe lângă muzică îmi place să înot foarte mult și să gătesc pentru prieteni, chiar am această veleitate de bucătar. Sunt un mare cinefil, îmi place să merg la film sau să mă uit la filme vechi, italienești mai ales.”

Te-ai gândit să-ți deschizi vreo școală de muzică?

„Este un proiect la care țin foarte mult și voi avea academia mea de canto, care se va ocupa strict cu zona de canto, pe mai multe categorii, de la canto popular, jazz, pop, pop opera și clasic.”

FULLSCREEN
Cezar Ouatu: „Dacă nu aș fi terminat Conservatorul în Italia eram, probabil, muritor de foame”
  • /Vezi episoade in intregime pe
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO