"Contrabandă cu și fără filtru", un reportaj semnat de Rareș Năstase, duminică, la România, te iubesc!

Contrabandă cu și fără filtru , un reportaj semnat de Rareș Năstase, duminică, la România, te iubesc!
Citeste mai mult despre: Romania, te iubesc!, Rares Nastase,
Data publicarii: 18 Februarie 2022
Data actualizare: 18 Februarie 2022
Duminică, de la ora 18:00, la România, te iubesc!, Rareș Năstase continuă seria anchetelor din acest sezon cu reportajul Contrabandă cu și fără filtru. 

În domeniul contrabandei, cea mai activă formă de crimă organizată în România este cea reprezentată de traficul cu țigări. O mafie care prejudiciază anual statul român, după unele estimări, cu peste 300 de milioane de euro. Drumul țigărilor este dublat și de drumul șpăgilor, iar autoritățile părtașe la fenomenul contrabandei sunt rar deranjate, iar în micile comunități de la graniță, contrabanda cu țigări e un fenomen social.

Am avut ocazia să iau interviu și unui contrabandist condamnat, acum reabilitat. Mi-a spus ceea ce mi-a confirmat ulterior și unul dintre șefii Poliției de Frontieră din zonele cu contrabandă intensă: munca polițiștilor e cu atât mai grea cu cât au printre ei, din păcate, trădători șpăgari. Iar cea a filierelor, cu atât mai ușoară cu cât au spatele asigurat, pentru un culoar verde prin care introduc baxurile valoroase. Și cu fiecare rechizitoriu care li se pune în față, la proces, filierele se școlesc, se întăresc, învață cum să nu mai greșească. Am văzut însă cum duc această bătălie, pe frontiera de nord, oamenii legii. Nu e deloc ușor, iar jocul așteaptă cea mai mica greșeală, în locuri în care contrabandiștii se perfecționează permanent, știu tot ce mișcă și au impresia că sunt intangibili”, spune Rareș Năstase. 

Contrabandiștii sunt bine organizați, pe paliere, în comunități în care se simt protejați și intangibili. Când pică o grupare, alte două îi iau locul, iar în anumite zone din România, contrabanda cu țigări este un mod de viață, o meserie. Pare imposibil de stârpit, mai ales acolo unde până și stâlpii comunității devin părtași în filiere. 

Fenomenul e și mai dificil de combătut atunci când contrabandiștii iau de partea lor oameni chiar din tabăra adversă. În dosarele instrumentate de DIICOT, procurorii cercetează polițiști de frontieră, de la Rutieră și din alte unități, suspiciunea fiind că sprijină structuri de crimă organizată.

Contrabandă cu și fără filtru – pe larg, duminică, la ora 18:00, la România, te iubesc!.

Emisiunea poate fi vizionată, în avans, pe VOYO.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!