Crezi ca stii care sunt cele mai frecvente greseli de gramatica? Iata 5 erori pe care sigur le-ai auzit pana acum

Crezi ca stii care sunt cele mai frecvente greseli de gramatica? Iata 5 erori pe care sigur le-ai auzit pana acum
Citeste mai mult despre: greseli de gramatica, erori, frecvente,
Data publicarii: 04 Februarie 2016
Data actualizare: 04 Februarie 2016
In viata de zi cu zi, cu siguranta fiecare dintre noi a auzit fel de fel de greseli gramaticale, dar care sunt cele mai frecvente dintre ele?

5 exemple de erori din ce in ce mai des intalnite:

1. "Sa aibe" / "Sa aiba". Varianta corecta a verbului "a avea" la conjunctiv persoana a III-a este "sa aiba", nu "sa aibe".

2. "Am luat la cunostinta" / "Am luat cunostinta de": "Am luat cunostinta de (ceva) este formularea corecta, nu "am luat la cunostinta.

3. "Nu se merita" / "Nu merita": Nu exista "nu se merita". Corect este "nu merita" (efortul). Greseala apare frecvent pentru ca oamenii confunda aceasta expresie cu "nu se obisnuieste" / "nu se cade" (sa).

4. "Nu-ti fa griji!" / "Nu-ti face griji!". Forma negativa a imperativului este urmatoarea: adverbul "nu" plus forma de infinitiv a verbului.

5. "Nou-venitii" / "Noii-veniti s-au integrat in grup": Forma articulata corecta a cuvantului „nou-veniti” este „nou-venitii”, nu „noii-veniti”, deoarece acordul se face intre subiect („veniti”) si predicat („s-au integrat”). „Nou” nu se schimba la nicio forma, cum de altfel nici forma nearticulata a cuvantului compus nu este „noi-veniti”, ci “nou-veniti”. Asadar, „nou-venit”, „nou-veniti”, „nou-venitii”, nu „noii-veniti”.

Sursa: www.hyperliteratura.ro
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies