Cristina Jurca, in cautarea amintirilor din prima zi de scoala

Cristina Jurca, in cautarea amintirilor din prima zi de scoala
Citeste mai mult despre: Cristina Jurca, prima zi de scoala,
Data: 18 Septembrie 2009
Prima zi de scoala e un moment ce-ti lasa frumoase amintiri. Cristina Jurca a povestit, in exclusivitate pentru www.protv.ro, cum s-a simtit in prima zi de scoala.

Cum a fost in prima zi de scoala?
Imi amintesc foarte multi  elevi cu flori si ca avem un car de emotii. Imi mai aminesc cum parintii mei erau destul de tensionati ca am fost repartizata la alta scoala decat cea la care eram arondata dupa adresa, pentru ca nu mai aveau loc pentru alti elevi. Si parca eram si un pic  trista ca nu mergem la aceeasi scoala cu sora mea mai mare. In rest, prima zi de scoala este mai mult o senzatie in mintea mea, care apare ca in “A la recherché du temps perdu” de Proust. Cand autorul gusta madeleinele si-si amintea de copilarie. Mirosul de vopsea si lac de parchet ma trimit imediat intr-o sala de clasa, cu multi copii, emotie, flori si o tabla neagra dupa catedra.
 
Iti mai amintesti cum arata primul coleg de banca?
Da, era o vecina. O cheama Alina, locuiam una langa celalta.

Citește și

Mai pastrezi legatura cu vreunul dintre colegii din clasa I?
Din pacate, nu. Si imi pare rau.  Doar mama mea se mai inalneste prin Sibiu cu parintii fostilor colegi. De fiecare data le transmite tuturor  salutari de la mine. Si aflu de la ea ce mai face fiecare. Unii au copii care acum intra in clasa intai.

Materii preferate
Istoria, geografia, romana. Limbile straine. Stiu ca nu-mi placea sportul, geometria si nu aveam ureche muzicala, parca.

Cea mai mare nazbatie
De  cateva ori pe an, pierdeam cheia de la gat. Ma jucam cu ea si o pierdeam prin canale. Nu mai puteam intra in casa, stateam in fata blocului si ii asteptam pe ai mei sa vina de la munca, mai stateam pe la vecini. De fiecare data ma alegeam cu o cearta. Nu treceau cateva luni si eram in aceeasi situatie.

Prima nota proasta
Nu mai stiu cand si ce nota  a fost, dar  sigur am luat-o la matematica. Si imi amintesc ca niciodata parintii nu m-au certat. Imi ziceau doar atat: “e nota ta si tu o duci in spate. “ Evident ca ma simteam foarte  prost. 

Ce ti se parea cel mai dificil in perioada scolii?
Cateodata, cel mai greu mi se pare ca un elev sa faca fata unui sistem inechitabil de notare. Sau poate mai curand, sa faca fata senzatiei ca este dezavantajat fata de alti colegi. Si foarte dificil mi se parea sa invat cuvant cu cuvant diverse texte pe care unii le numeau “comentarii”.

Ai stat intr-o anumita banca?
In banca a patra de la perete. Unii profesori ma aduceau pe randul din mijloc, in a doua banca, pentru ca nu eram atenta la unele ore. Le multumesc profesorilor. De la fiecare am invatat cate ceva. Nu as fi ajuns aici, fara ei si fara tot ce m-au invatat.

Cand ai copiat prima data?
Nu stiu, cred ca era deja  la gimnaziu. Muream de frica si nu am mai copiat, pentru ca mi se parea ca mint si ca insel. 

FULLSCREEN
Cristina Jurca, in cautarea amintirilor din prima zi de scoala
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies