• PRO TV
  • Cum arată o lume în care talibanii conduc zeci de milioane de oameni? Ce au promis pentru afgani, în special pentru femei?

Cum arată o lume în care talibanii conduc zeci de milioane de oameni? Ce au promis pentru afgani, în special pentru femei?

Cum arată o lume în care talibanii conduc zeci de milioane de oameni? Ce au promis pentru afgani, în special pentru femei?

Potrivit AP News, talibanii au promis să respecte drepturile femeilor, să ierte pe cei care au luptat împotriva lor și să se asigure că Afganistanul nu va deveni un refugiu pentru teroriști.

În urma unei ofensive fulgerătoare în Afganistan, care s-a încheiat cu o cădere masivă a mai multor orașe în fața insurgenților, talibanii au încercat să se prezinte ca fiind mai moderați decât atunci când au impus o formă strictă de guvernare islamică la sfârșitul anilor '90. Totuși, mulți afgani rămân sceptici.
 
Generațiile mai în vârstă își amintesc de regulile anterioare ale talibanilor, perioadă când aceștia au închis în mare măsură femeile la casele lor, au interzis televiziunea și muzica și au organizat execuții publice.
 
Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor de multă vreme, a ieșit din umbră în prima sa apariție publică pentru a răspunde acestor preocupări la o conferință de presă.

El a promis că talibanii vor onora drepturile femeilor în cadrul normelor legii islamice, fără a dezvolta prea mult ce înseamnă asta însă. Mai mult, talibanii au încurajat femeile să se întoarcă la serviciu și le-au permis fetelor să se întoarcă la școală, împărțind eșarfe islamice la ușă. 

Potrivit Indian Express, talibanii se așteaptă ca femeile să poarte hijab-ul, dar nu și burqa. 
 
„Burqa nu este singurul hijab (batic) care (poate) fi purtat, există diferite tipuri de hijab care nu se limitează la burqa”, a declarat Suhail Shaheen pentru Sky News din Marea Britanie.
 
Tratamentul femeilor variază foarte mult în întreaga lume musulmană și, uneori, chiar și în aceeași țară, zonele rurale au tendința de a fi mult mai conservatoare. Unele țări musulmane, inclusiv Pakistanul vecin, au avut prim-miniștri de sex feminin, în timp ce Arabia Saudită ultraconservatoare a permis recent femeilor să conducă.
 
Mujahid a mai spus că talibanii nu vor permite Afganistanului să fie folosit ca bază pentru atacul altor țări, așa cum se întâmpla în anii dinainte de 11 septembrie. Această asigurare a făcut parte dintr-un acord de pace încheiat în 2020 între talibani și administrația Trump, care a deschis calea retragerii americane.
 
Mujahid a reiterat faptul că talibanii au oferit amnistie deplină afganilor care au lucrat pentru SUA și guvernul susținut de Vest, spunând că „nimeni nu va merge la ușile lor pentru a întreba de ce au ajutat”. El a spus că presa privată ar trebui să „rămână independentă”, dar că jurnaliștii „nu ar trebui să lucreze împotriva valorilor naționale”.
 
Kabul, capitala, a rămas calmă în timp ce talibanii patrulează străzile. Totuși, mulți rămân înspăimântați după ce închisorile și armamentele s-au golit în timpul deplasării insurgenților în toată țara.
 
Locuitorii din Kabul spun că grupuri de bărbați înarmați mergeau din ușă în ușă în căutarea unor persoane care lucrau cu forțele guvernamentale și de securitate destituite, dar nu e clar dacă oamenii înarmați erau talibani sau criminali care se prezintă ca militanți. 
 
Indiferent de adevăratele lor intenții, talibanii au un interes în a rămâne totuși moderați pentru a împiedica practic comunitatea internațională să le izoleze guvernul, așa cum a făcut-o în anii '90. Deja Uniunea Europeană a declarat că suspendă asistența pentru dezvoltare în Afganistan până când situația politică este mai clară, dar că va lua în considerare creșterea ajutorului umanitar.



FOTO: SHUTTERSTOCK

Vezi pe Pro Tv Plus - Wine Trips Romania – Ep.6 Povestea Cramei Oprișor

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni