• PRO TV
  • Cum ne poate face guma de mestecat sa gandim mai rapid

Cum ne poate face guma de mestecat sa gandim mai rapid

Cum ne poate face guma de mestecat sa gandim mai rapid

Masticatia are implicatii in sanatatea noastra desi multi dintre noi nu suntem constienti de asta. Felul in care mestecam ne poate afecta digestia, dintii si chiar forma fetei. Ba mai mult, specialistii spun ca frecventa cu care mestecam poate afecta capacitatea creierului de a reactiona la stimuli.

Cei mai multi dintre noi au auzit de faptul ca trebuie sa mestecam in medie 20 de ori inainte sa inghitim mancarea insa acest lucru difera de la persoana la persoana si in functie de alimentele pe care le consumam. “De cele mai multe ori mestecam pana cand ni se pare potrivit sa inghitim- este instinctiv”, spune doctorul Nick Read de la IBS Network, luand in considerare gama larga de produse moi, procesate.

Alimentele ca legumele si fructele crude si carnea cer o mestecare indelungata pentru a fi suficient de maruntite pentru a ajunge in stomac si a fi digerate. In caz contrar, vitaminele necesare din alimente nu vor fi complet absorbite.  Un om mesteca intre 800 si 1400 de ori pe zi.

Efecte asupra stomacului

Masticatia ajuta la sfaramarea hranei in bucatele mici, astfel incat sistemul digestiv sa le poata prelucra. In timpul masticatiei sunt transmise semnale catre creier, prin nervii faciali. Creierul transmite semnalele mai departe si astfel  incepe secretarea acidului stomacal, in asteptarea hranei.

Masticatia ajuta si la formarea unei densitati protrivite a hranei, in asa fel incat aceasta sa poata fi transportata prin sistemul digestiv. Saliva eliberata in timpul masticatiei contribuie la curatarea dintilor si a intregii guri.

Cand mancam incet, corpurile noastre sunt relaxate si permit sistemului nervos parasimpatic sa stimuleze digestia intr-un mod prielnic. Atunci cand mancam pe fuga, sistemul nervos parasimpatic isi face treaba insa cantitatea mare de aer pe care o inghitim ne poate cauza disconfort abdominal. De asemenea, mancarea va sta mai mult timp in stomac, fapt ce ne poate da stari de rau sau ne poate face sa simtim ca am mancat prea mult.

Cele mai multe tipuri de guma de mestecat contin sorbitol, un tip de zahar greu de absorbit de catre organism, care poate cauza fermentatii la nivelul colonului.

Efecte asupra danturii

Unii oameni prefera o anumita parte a danturii pentru a mesteca. Acest lucru nu este insa recomandat. Parte in care mestecam mai mult poate fi afectata iar dintii de pe acea parte se tocesc mult mai repede. Este de preferat sa alternam partea bucala in care mestecam, pentru a evita durerile sau dificultatile la mestecare. 

Daca ai in obicei sa iti rozi unghiile, creioanele, parul sau sa mesteci guma de mestecat, dai semne de stres.

Mestecatul in somn

Una din zece persoane sufera de bruxism pe durata somnului. Aceasta afectiune consta in scrasnitul dintilor sau in mestecarea in gol. Bruxismul poate fi o urmare a lipsei de odihna sau o urmare a starilor de anxietate si stres, un efect al fumatului, consumului de alcool si cofeina sau parcurgerea unei diete gresite.

Bruxismul afecteaza puternic dintii si cauzeaza migrene, dureri de ureche, afectiuni ale gingiilor si probleme cu somnul. Tratamentele impotriva acestei afectiuni constau in sedinte de relaxare.

Efecte asupra formei fetei

Cand mestecam folosim muschi ai fetei care sunt mult mai folositi atunci cand consumam guma de mestecat  in mod repetat pe parcursul unei zile. Prin urmare, muschii respectivi se vor dezvolta mai mult: “Acest lucru poate face ca fata sa capete o forma patrata”, spune Luke Cascarini, consultant oral si chirurg maxilo-facial.

Nu toate persoanele care mesteca in mod regulat guma vor fi afectate de acest lucru. In orice caz, excesul poate cauza dureri de cap, de gat sau maxilar iar pe termen lung poate duce la inflamari ale articulatiilor maxilarului.

 

Efecte asupra memoriei

Este posibil ca mestecatul gumei sa te opreasca din a dezvolta anumite tipuri de memorie”, afirma Andrew Smith de la Universitatea Cardiff. Se pare ca multe aspecte ale memoriei se bazeaza pe repetarea cuvintelor la nivel mental, lucru ce devine mai greu de facut atunci cand mestecam guma deoarece sunt doua activitati aflate in competitie. 
 

Mestecatul gumei iti poate stimula creierul

Un studiu efectuat de Institutul National de Stiinte radiologice din Japonia afirma ca mestecatul gumei iti poate “trezi” creierul.

Testele efectuate au demonstrat ca cei care consuma guma de mestecat au o viteza de reactie cu pana la 10% mai mare. Procesul de masticatie afecteaza o a opta parte a creierului, care are functii executive, motorii iar acestea se imbunatatesc atunci cand o persoana mesteca guma.

Se pare ca mestecatul gumei ne mentine  starea de alerta si ne ajuta sa ne concentram mai usor asupra lucrurilor monotone precum si sa reactionam mai rapid.

Persoanele care sufera de stres isi gasesc adesea relaxarea prin mestecarea gumei sau chiar a obiectelor precum creioanele. Acestea constituie un substitut pentru mancare.

Suntem crescuti hranindu-ne la sanul mamelor noastre si apoi consumand mancare. Unele persoane, cand se simt stresate sau sub presiune, gasesc alternative pentru hrana iar acestea pot consta in guma de mestecat sau diverse obiecte”, afirma profesorul Cooper.

Masticatia are un rol foarte important in buna functionare a organismului uman, insa uneori necesita mai multa atentie decat ii acordam. Consumul de guma de mestecat este benefic pe termen scurt, insa poate cauza diverse afectiuni atunci cand are loc in exces.

Sursa: dailymail.co.uk

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni