Cum și când o să fie detectată infecția cu noul coronavirus prin analiza vocii și a tusei unei persoane?

Cum și când o să fie detectată infecția cu noul coronavirus prin analiza vocii și a tusei unei persoane?
Citeste mai mult despre: coronavirus, tuse, voce,
Data: 11 August 2020
Potrivit Agenției spaniole EFE, preluată de Agerpres, un grup de investigatori din Luxemburg pune la punct un sistem de detectare a noului coronavirus prin intermediul vocii şi tusei. Asta va permite un mai bun diagnostic de la distanţă şi va reduce riscul de transmitere a virusului din cauza contactului fizic dintre medici şi pacienţi.
Proiectul e denumit CDCVA (Detectarea COVID-19 prin analizarea tusei şi vocii) și are în vedere "o abordare inovatoare", pe baza inteligenţei artificiale.
Într-un interviu acordat EFE, responsabilul iniţiativei, Muhannad Ismael, citat de Agerpres, a explicat:
 
"Afecţiunile respiratorii, cum ar fi tusea seacă, durerile în gât şi dispneea provocate de COVID-19, pot face ca vocile pacienţilor să fie diferite, creând 'semnături identificabile de voce', care pot fi recunoscute prin folosirea sistemului nostrum.”

Citește și

"Ideea noastră se inspiră din investigaţiile avansate (...) pentru analiza sunetului, cum ar fi recunoaşterea automată a persoanelor afectate de o răceală, ca urmare a acusticii vocii, sau distincţia între tusea seacă şi cea productive.”
 
Expertul a explicat și de ce aume e nevoie pentru a dezvolta sistemul:

"Capacitatea de a identifica cu succes pacienţii cu COVID-19 pornind de la vocile lor depinde în mare măsură de strângerea unui număr mare de date care să conţină timbrul vocii şi tusea pacienţilor cu coronavirus".

Sistemul la care lucrează acest grup de cercetători nu își dorește să înlocuiască alte tipuri de teste, ci vrea să ofere "o evaluare suplimentară preliminară a stării de sănătate" a unor segmente mari de populaţie, fără a-i pune în pericol pe lucrătorii din sistemul sanitar.

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE:

FOTO: SHUTTERSTOCK

FULLSCREEN
Cum și când o să fie detectată infecția cu noul coronavirus prin analiza vocii și a tusei unei persoane?
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies