• PRO TV
  • De la cersetor, la director de companie. Ce s-a intamplat cu un barbat dupa ce ghionul l-a urmarit ani la rand

De la cersetor, la director de companie. Ce s-a intamplat cu un barbat dupa ce ghionul l-a urmarit ani la rand

De la cersetor, la director de companie. Ce s-a intamplat cu un barbat dupa ce ghionul l-a urmarit ani la rand

Lere Mgayiya este directorul celei mai mari companii de lustruit de pantofi din Africa, dar sud-africanul a trebuit sa treaca printr-o serie de esecuri ca sa ajunga unde este acum, fiind un exemplu de urmat de catre cei care vor să isi inceapa propria afacere.

"Suntem cea mai mare companie de lustruit pantofi din Africa. In Johannesburg lustruim aproximativ 350 de perechi de pantofi pe zi, cam 120 de perechi in Cape Town si alte 120 in Dubai", povesteste Mgayiya, a carui companie, Shoe Shine, are 45 de angajati in toate cele trei aeroporturi, scrie CNN.

Primul job al lui Mgayiya a fost sa imparta bilete de imbarcare pentru linia South African Airways. Dar dupa cinci ani de munca si o avansare in functia de supervizor, Mgayiya a fost concediat.

Urmatorul pas a fost sa se alature afacerii de familie - transportul de animale pentru fermieri. Dar nici aici nu a mers totul bine, fiind concediat de unchiul sau dupa ce a sugerat sa faca un imprumut pentru securizarea contractelor.

Desi fratele mamei sale il lasase fara slujba, Mgayiya a pastrat legatura cu fermierii care ii fusesera clienti si in curand a inceput urmatorul proiect: vindea oua de ferma bucatariei din parlamentul Africii de Sud. 

Chiar daca nici aceasta afacere nu a mers, Mgayiya a ramas optimist si s-a inscris intr-o competitie televizata pentru antreprenori, unde a castigat concursul, primind 3.100 de dolari in doua zile.

A investit toti banii intr-o companie de plantat copaci, pentru care a inceput ulterior sa lucreze. Sase luni mai tarziu insa, Mgayiya era din nou fara bani. Urmatoarea provocare avea sa fie cea castigatoare: "Aveam nevoie de un venit stabil, asa ca m-am hotarat la o afacere de lustruit pantofi in aeroportul din Cape Town. Un om flamand nu poate sa gandeasca, iar eu muream de foame".

Mgayiya a reluat legatura cu cei pe care ii cunoscuse pe cand lucra la compania aeriana si a aplicat pentru un spatiu de afacere in noiembrie 2002. Din pacate, raspunsul afirmativ a venit de la autoritati abia in septembrie 2003. "In anul acela mi-am vandut masina...am lucrat ca receptionist pentru trei luni. Am cersit si m-am imprumutat doar ca sa ma descurc."

Succesul din Cape Town nu era pe masura ambitiei lui Mgayiya, iar dupa un an a primit ocazia de a face o propunere celei care se afla la conducerea tuturor aeroporturilor sud-africane. Ideea sa a avut succes, iar expansiunea a inceput curand dupa aceea, compania atingand un numar de 60 de angajati in cinci aeroporturi din toata tara. in prezent, afacerea s-a restrans la cele trei aerpoporturi majore: Cape Town, Durban si Jonannsburg.

Mgayiya se gandeste acum la Angola, Kenya si Nigeria pentru expansiune, precum si la parteneriate in Marea Britanie si Aamerica.

 

Citeste mai multe si vezi imaginile pe mediafax.ro!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni