Despre "Istoria critică a literaturii române", la Parte de carte

12 Decembrie 2008, 14:12

Despre Istoria critică a literaturii române , la Parte de carte
În ediţia de duminică, 14 decembrie, a emisiunii \"Parte de carte\" difuzată de Pro Tv începând cu ora 10:00, criticul literar Eugen Negrici şi Paul Cornea, istoric şi critic literar, invitaţii lui Cristian Tabără, vor analiza o carte care se anunţă a fi un adevărat fenomen chiar din momentul lansării sale – \"Istoria critică a literaturii române\" semnată de Nicolae Manolescu şi publicată de Editura 45.

La târgul Gaudeamus, un prim tiraj de o mie de exemplare din volumul lui Manolescu s-a epuizat în nici două zile, iar până la închiderea târgului, au fost vândute peste 3000 de exemplare.

Volumul lui Nicolae Manolescu s-a bucurat de un success colosal, deşi autorul poate surprinde prin unele din afirmaţiile sale. Una dintre acestea se referă la Camil Petrescu, despre care Manolescu spune că într-adevăr, a reformat romanul românesc, însă nu avea talent de romancier.

O altă afirmaţie se referă la filozoful Constantin Noica, despre care Manolescu spune că ar fi colaborat cu Securitatea. În ediţia din 14 decembrie a emisiunii “Parte de carte”, telespectatorii Pro Tv pot afla care este părerea invitaţilor lui Cristian Tabără despre noul volum al lui Nicolae Manolescu, dar şi despre aceste afirmaţii surprinzătoare.

În cea de-a doua parte a emisiunii, Denisa Comănescu, director general al “Humanitas Fiction”, coordinator al colecţiei “Raftul Denisei” şi traducătorul Doru Mareş le vor împărtăşi telespectatorilor emisiunii “Parte de carte” câteva dintre secretele procesului prin care un autor străin ajunge să fie accesibil publicului românesc.

Invitaţii lui Cristian Tabără se vor referi la problemele şi dilemele traducătorilor, dar şi despre calitatea unora dintre aceste “tălmăciri”.

În reportajul emisiunii, telespectatorii “Parte de carte” le pot urmări pe traducătoarele Vali Florescu şI Luminiţa Munteanu, care le vor împărtăşi câte ceva din experienţa lor – de la dileme privind expresii intraductibile în limba română, până la tariful perceput pentru o pagină tradusă.
Vezi episoade in intregime pe

STIRILEPROTV.RO

Mai mult pe STIRILEPROTV.RO