Despre tensiuni si oportunitati, despre scutul de la Deveselu si tezaurul Romaniei, cu ambasadorul Rusiei in tara noastra, Oleg Malginov

Citeste mai mult despre: Oleg Malginov, Dupa 20 de ani,
Data publicarii: 11 Noiembrie 2012
Data actualizare: 11 Noiembrie 2012
Pozitia Romaniei in disputa legata de scutul antiracheta de la Deveselu, interesele Rusiei in explorarile din Marea Neagra, investitiile, dar si mult discutata problema a tezaurului – acestea au fost cateva dintre temele abordate pe 11 noiembrie, la “Dupa 20 de ani”, de Cristian Leonte si jurnalistii Claudiu Pandaru (redactor-sef Gandul.info) si Cristian Hostiuc (director editorial “Ziarul Financiar”) cu Oleg Malcinov, reprezentantul marii puteri de la Rasarit in Romania. 

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, care s-a adresat pentru prima data romanilor la “Dupa 20 de ani”, a raspuns intrebarilor jurnalistilor legate de cetateanul rus cercetat de DIICOT pentru ca avea asupra sa documente si harti geologice clasificate referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din Moldova Noua.

E o problema diplomatica”, a afirmat ambasadorul Rusiei, care a adaugat ca nu are prea multe informatii oficiale despre acest caz. Se desfasoara insa o ancheta conform legilor romanesti, a spus Oleg Malcinov, care a precizat ca a solicitat o intalnire cu barbatul asupra caruia planeaza suspiciunea de spionaj.

Este scutul american antiracheta amplasat in Romania o amenintare pentru Rusia? Oleg Malcinov a raspuns ca discutiile pe aceasta tema se poarta in principal intre Moscova si Washington. “Daca vom ajunge la concluzia ca scutul e impotriva Rusiei e o problema”, a adaugat ambasadorul Rusiei la Bucuresti.

Rusia nu se teme de dezvoltarea economica a altor tari”, a afirmat Oleg Malcinov ca raspuns la intrebarea referitoare la reactia Rusiei fata de descoperirea uriaselor rezerve de petrol si gaze din Marea Neagra.

Cat priveste problema tezaurului Romaniei, ambasadorul Federatiei Ruse nu a precizat daca acesta mai exista sau nu, insa a tinut sa sublinieze ca istoricii trebuie sa lamureasca aspectele legate de acest subiect si e preferabil ca discutia sa nu fie politizata.

Referitor la cazul Madalinei Bacanu, tanara accidentata de un diplomat rus, Oleg Malcinov a declarat ca, fiind tatal a patru copii, intelege suferinta familiei. “Urmarim in permanenta evolutia Madalinei si pastram legatura cu medicul ei”, a mai afirmat ambasadorul rus la “Dupa 20 de ani”.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies