Destinul implacabil al celui mai rapid dansator de pe glob. Michael Flatley: Dansul mi-a distrus corpul

Destinul implacabil al celui mai rapid dansator de pe glob. Michael Flatley: Dansul mi-a distrus corpul
Autor: Dan L. Brumar
Data: 04 Ianuarie 2019
Creatorul unuia dintre cele mai de succes show-uri din lume, care au generat venituri de peste un miliard de dolari, a știut încă din tinerețe că dansul îi va afecta tot corpul. Însă, Michael Flatley a continuat să muncească asiduu pentru a-și împlini visul.

În vârstă de 60 de ani, cel mai rapid dansator din lume nu regretă niciun moment parcursul pe care l-a avut în viață. În ciuda faptului că dansul i-a afectat serios aproape toate oasele din corp, Michael Flatley se simte împlinit. Creatorul companiei de dans irlandez Lord of the Dance s-a retras din activitate în 2016, în Las Vegas, după ce a susținut o reprezentație cu trupa sa de Ziua Sfântului Patrick. În cei 20 de ani de activitate, Flatley și-a supus corpul la șocuri ieșite din comun. Titulatura de cel mai rapid dansator din lume a venit cu un preț scump, pe care, spune el, l-ar plăti din nou.

„Dansul mi-a distrus corpul. Nu pot spune că nu am fost prevenit, dar nici nu pot susține că nu am iubit fiecare minut în care m-am pus într-o asemenea situație. Simt mereu durere. În fiecare dimineață, soția mea trebuie să mă vadă cum îmi îndrept spatele și cum îmi întind picioarele, pentru a mă putea apuca de lucru”, spunea Flatley într-un interviu acordat ziarului Daily Mail în martie 2015.

Michael Flatley și soția lui, Niamh O’Brien

Din cauza vitezei cu care a dansat de-a lungul carierei sale și a șocurilor pe care le-au resimțit oasele sale, Michael s-a ales cu afecțiuni irecuperabile ale coloanei vertebrale și cu fracturi de oase. „În fiecare show de dans am pus sânge și sudoare”, mai spune irlandezul, care figurează încă în Cartea Recordurilor drept cel mai rapid dansator din lume – 35 de bătăi de picior pe secundă.

Dansatorul a mărturisit că a fost sfătuit mereu de doctorul personal să o lase mai moale cu dansul, însă, în loc să-l asculte a făcut „ceea ce orice alt dansator ar fi făcut”: a schimbat doctorul. „Am schimbat medicul. Am luat mai multe injecții. Dar ajungi la un punct în care nu mai poți face asta”, a continuat dansatorul.

A creat un spectacol legendar din ambiție

Michael Flatley s-a născut în Chicago, însă are origini irlandeze. Părinții lui au emigrat din Irlanda în 1947. Tatăl lui era instalator, însă l-a inspirat pe tânărul Michael să facă o carieră în lumea artistică după ce i-a cântat de mai multe ori muzică tradițională irlandeză. Când a terminat liceul, Flatley lucra ca broker bursier, dar cânta și la flaut. Era un jucător de blackjack împătimit și a cochetat cu boxul, sport pe care l-a practicat ca amator.

În 1994, Flatley, dansatorul de step Jean Butler și grupul vocal Anuna au fost invitați la selecția națională a concursului Eurovision să susțină un spectacol de șapte minute. Acea reprezentație i-a adus irlandezului o faimă nesperată și l-a stimulat să creeze un show cu o durată mai mare. Așa a luat naștere Riverdance, primul spectacol care conținea multe elemente de coregrafie semnate de Flatley.

Un an mai târziu, colaborarea cu producătorul Moya Doherty s-a năruit din cauza unor dispute financiare, motiv pentru care Flatley s-a retras și a creat propria companie de dans. Lord of the Dance a adus spectacolul Feet of Flames la Point Theatre din Dublin, apoi la London Coliseum, în iunie 1996. Un an mai târziu, show-ul său generase deja peste 36 de milioane de lire sterline.

În cei 20 de ani de activitate, spectacolele sale au realizat încasări de peste un miliard de dolari și i-au asigurat o avere de aproape 300 de milioane de dolari.

Cinci lucruri interesante despre Michael Flatley

În culmea succesului, irlandezul și-a asigurat picioarele în caz de accident pentru suma de 57,6 milioane de dolari.

În 2001 a cumpărat casa deținută anterior de Douglas Hyde, primul președinte al Irlandei. A plătit pe ea 3 milioane de euro, însă a cheltuit alte 27 de milioane de euro pentru a o renova.

În 2003 a fost acuzat de viol de agentul imobiliar Tyna Marie Robertson. Flatley s-a apărat în instanță cu argumentul că actul sexual a fost consensual. Un tribunal a stabilit că acuzațiile sunt false și a obligat-o pe Tyna Marie Robertson să achite despăgubiri de 11 milioane de dolari, pentru defăimarea lui Flatley.

În 2006, Michael Flatley a dezvăluit că suferă de cancer de piele.

În octombrie 2006 s-a căsătorit cu dansatoarea Niamh O’Brien, care a evoluat anterior în câteva spectacole de-ale sale. Cei doi au împreună un băiat, Michael St. James, în vârstă de 11 ani.

FULLSCREEN
Destinul implacabil al celui mai rapid dansator de pe glob. Michael Flatley: Dansul mi-a distrus corpul
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO