Destinul Papei Francisc. La 12 ani si-a cerut în casatorie prietena din copilarie, iar apoi si-a pierdut o mare parte din plaman

Destinul Papei Francisc. La 12 ani si-a cerut în casatorie prietena din copilarie, iar apoi si-a pierdut o mare parte din plaman
Autor: Redactia
Data publicarii: 31 Mai 2019
Data actualizare: 31 Mai 2019
 Papa Francisc este primul papă iezuit, primul papă latino-american şi primul papă non-european din ultimii 1.000 de ani.

Papa Francisc s-a născut în 1936 într-o familie din clasa de mijloc care avea cinci copii. Tatăl său era muncitor la căile ferate, iar mama lui era casnică.

”Am avut harul să cresc într-o familie a cărei credință se trăia simplu și concret, dar mai ales bunica mea, mama tatălui meu, a fost cea care mi-a marcat drumul către credință.”, spunea în trecut suveranul pontif.

Au fost câteva momente care i-au marcat existența. Apropiații lui spun că viitorul lui a fost decis al vârsta de 12 ani, când a cerut-o în căsătorie pe  Amaliei Damonte, o prietenă din copilărie, acum în vârstă de 77 de ani. 
 

În 1948 sau 1949, viitorul papă i-a trimis Amaliei Damonte o scrisoare în care îi spunea că vrea să se căsătorească cu ea.

"Aveam doar 12 sau 13 ani, nu mai mult. Era minunat. Era un băiat foarte îngrijit. A fost o singură scrisoare şi m-a costat o palmă primită de la tatăl meu", a spus ea.

"În scrisoare, el spunea că noi doi ne vom căsători şi îmi promitea că îmi va cumpăra o casă albă în care să locuim împreună. Mi-a spus că, dacă nu voi accepta cererea lui în căsătorie, atunci el se va face preot. Din fericire pentru el, am spus «nu»!", a adăugat Amalia Damonte, care locuieşte şi acum la patru case distanţă de locuinţa în care a copilărit Jorge Bergoglio.

"Făcuse o pasiune pentru mine. Ne jucam împreună pe străzile de aici. Era un cartier liniştit pe atunci, iar el era într-adevăr foarte drăguţ. E un om bun, fiul unei familii de muncitori. Sper că va realiza toate lucrurile bune care sunt dragi inimii sale", a adăugat ea.


 

La vârsta de 21 de ani, Jorge Mario Bergoglio a fost operat la plămâni. Astfel, medicii au fost nevoiți să-i extirpe acestuia o parte din plămânul drept, care fusese afectat de multiple chisturi. Deși se folosește la respirație doar de un plămân, Suveranul Pontif nu a rămas cu sechele respiratorii.

Citește și: Cele mai răsunătoare vorbe de duh rostite de Papa Francisc: „Sunt un păcătos”

Înainte de a deveni arhiepiscop, a predat literaturã, filosofie, teologie şi psihilogie. În plus, el a lucrat ca portar la un club de noapte din Buenos Aires pentru a-şi putea plãti colegiul.

Papa Francisc adoră fotbalul și chiar mergea pe stadioane în tinerețe. În repetate rânduri,  el a recunoscut că este un fan înfocat al echipei argentiniene San Lorenzo de Almagro.

Papa Francisc, Carmen Iohannis și Klaus Iohannis
FOTO INQUAM Photos Eduard Vînătoru


Vezi în GALERIA FOTO mai multe fotografii rare cu Papa Francisc

Momentul VIDEO DE LA COTROCENI

Momentul sosirii în România
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies