Dirijorul Orchestrei Uniunii Europene, decorat de președintele Klaus Iohannis

Dirijorul Orchestrei Uniunii Europene, decorat de președintele Klaus Iohannis
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 15 Ianuarie 2019
Data actualizare: 15 Ianuarie 2019
Reputatul dirijor Ion Marin, directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis pentru contribuția sa la promovarea artei muzicale românești în străinătate.

Dirijorul Ion Marin, care a condus Orchestra Uniunii Europene la București, a fost distins cu Ordinul Național „Pentru Merit” în  grad de Comandor. Distincția a fost acodată „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia importantă avută la demararea şi dezvoltarea primului program naţional de integrare socială prin cântec coral din România, precum şi pentru promovarea artei muzicale româneşti în străinătate”. 

Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni și a inclus și un moment muzical emoționant susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu. 

„Parcursul dumneavoastră profesional constituie un exemplu pentru tinerii muzicieni români. Deopotrivă dirijor și compozitor, sunteți inițiatorul celui mai amplu proiect educațional și social construit pe temelia muzicii, precum și Președinte onorific al Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”. Prin toate aceste dimensiuni ale carierei dumneavoastră legați, de câteva decenii, prin muzică, România de Europa și de întreaga lume”, a declarat președintele României, la ceremonia de la Palatul Cotroceni de luni, 14 ianuarie.

„Este o mare onoare pe care o împart cu fiecare copil din cei 40.000 din Programul Național Cantus Mundi. Bucuria aceasta trebuie transformată într-un entuziasm care să ne motiveze să ducem această energie către mulți alți copii și iubitori de muzică” , a spus maestrul Ion Marin. 

Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru restrâns și a cuprins și decorarea profesorului dr. arhitect Emil Barbu Popescu și a doamnei Elise Stan, realizatoare de emisiuni TV. 

Pe 10 ianuarie 2019, cu ocazia concertului inaugural dedicat preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, maestrul Ion Marin a dirijat, pentru prima oară pe scena Ateneului Român, Orchestra Uniunii Europene formată din 90 de muzicieni din toate statele membre UE.

Citește și: Marea unire muzicală. Cum a fost creată Orchestra Uniunii Europene pentru evenimentul special din Capitală

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu sprijinul membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. După 7 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.000 de coruri. 40.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!