• PRO TV
  • Efectul neasteptat al corecturilor cu pixul rosu pe lucrarile elevilor

Efectul neasteptat al corecturilor cu pixul rosu pe lucrarile elevilor

Efectul neasteptat al corecturilor cu pixul rosu pe lucrarile elevilor

Pixurile rosii ii intristeaza pe studenti, sustine un nou studiu realizat de oamenii de stiinta din Statele Unite, care le recomanda profesorilor sa renunte la utilizarea acestei culori atunci cand fac observatii pe lucrari.

Cercetarea specialistilor de la Universitatea din Colorado indica faptul ca utilizarea pixurilor cu cerneala rosie are un impact negativ asupra relatiei dintre student si profesor, scrie descopera.ro.

In studiu, 199 de studenti au primit cate 4 lucrari corectate, toate avand notate si observatiile profesorilor. In cazul unora dintre lucrari, raspunsul era superficial, pe cand altele contineau raspunsuri complexe, scrise fie cu un pix cu mina rosie, fie cu unul de culoare acvamarin.

Apoi, studentii au fost rugati sa admita daca erau sau nu de acord cu nota pusa de profesor si sa noteze anumite calitati ale profesorului in functie de comentariile lasate pe marginile lucrarilor. De asemenea, participantilor li s-a cerut si sa completeze un chestionar.

Autorii studiului au declarat ca perceptia studentilor cu privire la calitatea invatarii nu este afectata de utilizarea pixului rosu. Cu toate acestea, s-a constatat ca atunci cand profesorul a scris observatiile cu acvamarin, studentii l-au apreciat ca fiind mult mai priceput in relatiile interumane.

"Atunci cand studentii invata si primesc o nota mare, toata lumea castiga (si profesorul, si studentul se simt bine). Totusi, atunci cand studentii nu obtin rezultate bune, cel putin o parte din vina este aruncata asupra profesorului", a explicat profesorul Richard Dukes.

Dukes a mai declarat ca studentii asociaza observatiile scrise cu pixul rosu cu tipatul sau scrierea cu majuscule. Prin urmare, scrierea cu pixul rosu declanseaza o incarcatura emotionala, motiv pentru care ea nu ar trebui folosita atunci cand profesorii vor sa noteze observatii critice constructive.

Autorii studiului sunt de parere ca o schimbare a pixului standard de corectat poate "genera rezultate care ar facilita interactiunea dintre student si profesor".

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni