• PRO TV
  • Eliade, Blaga, Rebreanu, Preda, Voiculescu si Pillat, vazuti prin ochii urmasilor, la „Romania, te iubesc”!

Eliade, Blaga, Rebreanu, Preda, Voiculescu si Pillat, vazuti prin ochii urmasilor, la „Romania, te iubesc”!

Eliade, Blaga, Rebreanu, Preda, Voiculescu si Pillat, vazuti prin ochii urmasilor, la „Romania, te iubesc”!

Mircea Eliade, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Marin Preda, Vasile Voiculescu si Dinu Pillat fac parte din crema culturii romane, iar operele lor inca isi gasesc loc printre paginile manualelor scolare. Oricat de mult studiati ar fi pe bancile scolii, cineva ii cunoaste insa mult mai bine: urmasii lor, sotiile lor, copiii sau nepotii. Duminica, 17 octombrie, la "Romania, te iubesc!", ati putut afla amanunte din viata autorilor ce au pus o piatra de temelie in educatia lor, direct de la cei care au fost alaturi de ei o parte din viata. 

Poeta si romanciera Aurora Cornu a fost prima sotie a lui Marin Preda. In cei patru ani cat au fost legati de o iubire ireal de intensa, Marin Preda chiar a scris o parte din celebrul roman „Morometii”. Desi l-a parasit pe scriitor dintr-o data, alegand sa-i lase doar un bilet si sa plece la Paris, Aurora Cornu pastreaza in inima povestea de dragoste absoluta care a legat-o de marele Marin Preda.

Monica Pillat, fiica scriitorului Dinu Pillat si nepoata poetului Ion Pillat, profesoara si traducatoare din limba engleza, s-a nascut intr-o familie cu blazon, dar toti cei dragi au fost distrusi de comunism. Tocmai pentru ca nu a uitat nici o clipa chinurile indurate de familia sa, in ultimii zece ani Monica Pillat a editat opera parintilor si a bunicilor ei, considerand ca are datoria sfanta fata de ei de a nu permite sa fie uitati.

Ca si  Monica Pillat, Dorli Blaga, fiica lui Lucian Blaga, si-a dedicat viata reeditarii operei parintelui ei. Licentiata in fizica si limbi straine, singurul copil al marelui om de cultura traieste cu marele regret ca tatal sau nu a avut niciodata casa lui, iar asta face sa nu existe un muzeu. Ce amintiri leaga distinsele doamne de inaintasii lor, duminica, la "Romania, te iubesc!"

In aceeasi editie a emisiunii, il veti putea cunoaste si pe Sorin Alexandrescu, nepotul lui Mircea Eliade. De la unchiul sau, Doctor honoris causa la 36 de mari universitati din intreaga lume, Sorin Alexandrescu a mostenit vocatia profesoratului si a predat mai bine de 30 de ani la Universitatea din Amsterdam. Considerat a fi varful generatiei de aur interbelice, filosof si istoric al religiilor, Mircea Eliade a predat toata viata istoria comparata a religiilor la Universitatea din Chicago si este unul dintre cei mai titrati romani din lume. Desi nepotul care ii calca cu mandrie pe urme crede ca si astazi cultura romana inca are un destin, recunoaste ca este dezamagit de Romania.

Liviu Rebreanu, primul romancier al literaturii romane moderne, este unul dintre putinii scriitori care s-au bucurat de succes de librarie, de onoruri publice si de recunoasterea valorii sale inca din timpul vietii. Ilderim Rebreanu traieste din 1995 din drepturile de autor primite din editarea si reeditarea operei unchiului sau. Ilderim lanseaza ipoteza potrivit careia Puia nu era, de fapt, fiica lui Liviu Rebreanu, iar acesta ar fi murit otravit chiar de Fanny si Puia, sotia si fiica lui, care au vrut sa puna astfel mana pe avere. Din cate se pare, Ilderim Rebreanu a mostenit o parte din talentul unchiului sau si chiar se pregateste sa scoata o carte exploziva pe tema mortii celebrului romancier.

Nu intotdeauna insa drepturile de autor asigura urmasilor o existenta lipsita de zbucium, iar asta mai ales din cauza faptului ca legea permite editurilor sa citeze gratis in manualele scolare scurte fragmente din opera unui autor.
Nicaieri insa nu este precizat cat de scurt trebuie sa fie acest citat, ceea ce a starnit un adevarat razboi intre mostenitori si edituri.

In aceasta situatie se afla si nepotul poetului Vasile Voiculescu, Andrei Voiculescu, care se lupta de zece ani sa-i fie respectate drepturile. Acesta acuza unii editori care pirateaza textele clasicilor, dar refuza sa declare tirajul necesar calcularii penalizarilor. Pasionat de mic de muzica, Andrei Voiculescu a copilarit alaturi de bunicul sau, iar mai apoi, timp de 20 de ani a fost redactor muzical la radio Europa Libera. Astazi, el este o adevarata legenda printre DJ-i.


 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni