Fake News demontat de Forțele Aeriene după moartea celor opt militari din IAR 330-Puma și MiG-21 LanceR

Fake News demontat de Forțele Aeriene după moartea celor opt militari din IAR 330-Puma și MiG-21 LanceR
Autoritățile române neagă orice implicare exterioară în evenimentele tragice din 2 martie 2022. FOTO: Forțele Aeriene Române/imago-images.com
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 14 Martie 2022
Data actualizare: 14 Martie 2022
Cele două aparate de zbor ale Forțelor Aeriene Române – un elicopter IAR 330-Puma și un avion MiG 21 LanceR – ar fi fost doborâte accidental de un sistem de apărare ucrainean, susține un articol catalogat „propagandă rusească” și demontat de autoritățile române.

Sub titlul „[Sistemul] S-300 ucrainean a făcut primele sale victime: a doborât accidental două aparate de zbor NATO deasupra României”, articolul publicației militarywatchmagazine.com susține că forțele defensive ale țării vecine sunt de vină pentru prăbușirea unui elicopter IAR 330-Puma și unui avion MiG 21 LanceR, în Dobrogea.

Publicația susține, fără a aduce vreo dovadă, că cele două aparate de zbor românești au fost doborâte cu sistemul de rachete de apărare S-300, de origine sovietică, proiectat pentru interceptări de la mare distanță.

Într-o postare publică, reprezentanții Forțelor Aeriene Române au catalogat „știrea” drept „o dezinformare provenită din mass media online rusă”.

Afirmația este în totalitate #FALSĂ.  - Informația la care se face referire nu reprezintă altceva decât o dezinformare provenită din mass-media online rusă și nu are nicio legătură cu fapte sau evenimente reale.

Ministerul Apărării Naţionale a comunicat cu maximă transparență informațiile referitoare la cele două accidente. Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigare tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestor accidente aviatice. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu aceste tipuri de aeronave, până la finalizarea anchetei de specialitate. 

Precizăm că în urma verificărilor efectuate până în acest moment de către comisia de investigare competentă, nu au fost constatate elemente care să indice un posibil impact cu un proiectil sau rachetă”, spun reprezentanții Forțelor Aeriene Române.

Vezi mai jos imagini de la ceremoniile religioase organizate pentru pomenirea celor decedați!

Opt persoane și-au pierdut viețile miercuri, 2 martie 2022, după ce un MiG-21 LanceR și un elicopter IAR 330-Puma, trimis în ajutorul pilotului de MiG, s-au prăbușit în județul Constanța.

Pilotul avionului avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

Cinci militari și doi scafandri militari din cadrul Forțelor Navale Române și-au pierdut viețile în elicopterul IAR 330-Puma trimis în căutarea avionului MiG dispărut de pe radar.

Fotografii: Forțele Aeriene Române

Vezi și VIDEO: Secretul lui Zelenski
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!