Femeile-girafa din tribul Padaung: numarul inelelor de pe gat, unitate de masura pentru frumusete! FOTO

Femeile-girafa din tribul Padaung: numarul inelelor de pe gat, unitate de masura pentru frumusete! FOTO
Citeste mai mult despre: femei, cultura, frumusete, inele,
Data publicarii: 10 Martie 2011
Data actualizare: 10 Martie 2011
Femeile din tribul Kayan Lahwi (sau Padaung), o minoritate etnica tibeto-burmaneza stabilita in nordul Thailandei, incep sa poarte o spirala metalica aurita de inele suprapuse in jurul gatului inca de la 5 ani.

In ciuda aparentelor, inelele nu provoaca alungirea gatului; aceasta iluzie este creata de deformatia claviculei, apasata de greutatea inelelor mai largi de la baza gatului. Motivul pentru care femeile din tribul Kayan au inceput sa poarte inele pe gat tine de identitatea culturala, care le impune ca pe un standard de frumusete, insa dezvoltarea turismului este, adesea, considerata de vina pentru perpetuarea acestei traditii, in ciuda dorintei femeilor respective de emancipare.

In ultimii ani, femeile Padaung au inceput sa-si scoata inelele, pentru ca nu mai vor sa fie privite ca niste ciudatenii de turisti si pentru ca isi doresc sa plece in strainatate si sa aiba un strai mai bun.

In nordul Thailandei, exista trei sate Padaung, unde femeile care poarta inele pe gat sunt platite cu 38 de dolari pe luna de o comunitate thailandeza, ca sa atraga turisti, carora sa le vanda tot felul de suveniruri hand-made.

Autoritatile thailandeze vor sa ne pastram cultura si sa fim o atractie turistica; asta ne impiedica sa plecam si sa studiem in strainatate”, a declarat Mu Huwit, o tanara de 21 de ani care si-a scos inelele de pe gat. Dorinta sa de a pleca la studii in alta tara nu e singurul motiv pentru care a renuntat la inele: Mu Huwit a recunoscut ca se simtea “nefericita” la gandul ca nu e decat o curiozitate si o ciudatenie pentru turisti si pentru ca o deranja sa se stie tinuta sub observatie permanenta de catre autoritatile thailandeze.  

Scoaterea inelelor nu prezinta niciun fel de pericol pentru sanatate. Singurul “incovenient” este ca muschii gatului sunt atrofiati, in mod clar mai slabi decat alti muschi de pe corp, dar din punct de vedere medical, nu exista nicio problema.

Femeile Padaung incep sa poarte, in mod traditional, inele in jurul gatului de la varsta de 5-6 ani, si pana la maturitate, pot ajunge sa poarte pana la 26 de inele.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies