Gestul incredibil al Reginei Elisabeta, când l-a primit pe Ceaușescu la Palatul Buckingham

Gestul incredibil al Reginei Elisabeta, când l-a primit pe Ceaușescu la Palatul Buckingham
Citeste mai mult despre: Regina Elisabeta, Ceausescu, vizita,
Data publicarii: 27 Decembrie 2019
Data actualizare: 06 Martie 2021
Un nou documentar despre viața Reginei Elisabeta a Marii Britanii (94 de ani) a fost lansat de curând, dezvăluind momente inedite din cei 66 de ani de domnie.

Aceasta a călătorit peste tot încă de la venirea ei pe tron, în 1953, cunoscând o mulțime de șefi de stat și demnitari de rang înalt, una dintre îndatoririle ei de regină fiind să mențină o relație bună cu mai-marii lumii.

În timp ce cu unii dintre aceștia a legat prietenii strâse, pe alții i-a detestat sincer, consemnează Express.co.uk.

Este și cazul soților Ceaușescu. 

În 1978, președintele României Nicolae Ceaușescu a fost primit la Palatul Buckingham, în cadrul unei vizite de patru zile, fiind însoțit de soția sa, Elena Ceaușescu. 

În timp ce Regina s-a comportat ireproșabil în timpul întrevederilor oficiale, în afara programului, ”se ascundea după tufișurile” din grădinile palatului pentru a-i evita pe cei doi, pe care nu putea să-i suporte, conform biografului regal Robert Hardman.

Pe de altă parte, în 1991, Regina l-a cunoscut pe Nelson Mandela la un summit din Africa de Sud. În ciuda faptului că acesta nu era încă președinte (a devenit abia în 1994), Regina l-a tratat ca pe un șef de stat. Conform Radio Times, secretarul de presă de atunci a mărturisit că cei doi ”s-au plăcut imediat”. ”Mandela a fost singurul lider, din câte îmi amintesc, care îi spunea Reginei pe numele mic în conversațiile private și părea total natural”.

”Îmi amintesc că vorbeau despre cum sportul internațional și difuzarea acestuia la TV au ajutat la spargerea barierelor între oamenii de diferite rase din toată lumea”.   

Fosta asistentă personală a lui Nelson Mandela, Zelda la Grange, a confirmat relația apropiată în cartea sa, Good Morning, Mr Mandela. ”Am fost șocată de prietenia dintre Mandela și Regină. Oh, Elisabeta, obișnuia el să o salute. Cred că se număra printre puținii oameni care îi spuneau pe numele mic, iar ea părea amuzată de acest lucru. Odată, chiar i-a spus că i se pare că a slăbit, în timpul unei conversații foarte sincere. Câteodată, îi spunea și Lizzie”.

Foto: Getty

VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!