Gheorghe Marmureanu la “Dupa 20 de ani”: “Japonezii au facut mari greseli!”

Gheorghe Marmureanu la  Dupa 20 de ani :  Japonezii au facut mari greseli!
Data: 20 Martie 2011
In editia din 20 martie a emisiunii “Dupa 20 de ani” difuzata de Pro Tv incepind cu ora 10:00, invitatul lui Cristian Leonte a fost prof. dr. Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamintului. Acesta a raspuns intrebarilor lui Claudiu Pandaru (redactor-sef “Gandul”) si Romeo Diaconescu, senior corespondent al Stirilor Pro Tv, referitoare la  recentele evenimente din Japonia.

Intr-un interviu acordat anul trecut, Gheorghe Marmureanu anticipa cutremurul care a avut loc in Peninsula Nipona, pe 11 martie. Cind va avea loc urmatorul cutremur in Romania? Au procedat japonezii corect? Cit de periculoasa este centrala nucleara de la Cernavoda? La toate aceste intrebari a raspuns prof. dr. Marmureanu in editia din 20 martie a emisiunii “Dupa 20 de ani”.

Japonezii au facut mari greseli”, este de parere directorul Institutului National de Fizica a Pamintului, referindu-se la faptul ca centrala nucleara de la Fukushima era proiectata sa reziste pina la un cutremur de 8 grade, in conditiile in care in Japonia exista seisme de magnitudine 10, sau 11. O alta greseala o constituie faptul ca s-a incercat racirea reactoarelor cu apa cu sodium, stiut fiind faptul ca aceasta produce o reactie in combinatie cu uraniul.

Bag mina in foc pentru Cernavoda”, spune Marmureanu, care precizeaza ca vineri, 18 martie, a avut o convorbire telefonica cu presedintele Basescu prin care l-a asigurat pe acesta ca la centrala nucleara de la Cernavoda nu pot interveni probleme similare celor de la Fukushima in cazul unui cutremur devastator.

Pamintul nu stie nici matematica, nici geologie”, spune directorul INFP, ca raspuns la intrebarea cind va avea loc urmatorul seism de proportii in Romania. Insa Gheorghe Marmureanu a precizat ca, potrivit studiilor realizate de Institut, in Romania se asteapta un cutremur de mare adincime, de  7,3-7,4 grade pe scara Richter in perioada 2040 – 2060 ale carui efecte se vor simti in special in nord-estul Romaniei, dar si la Chisinau.

Vezi emisiunea "Dupa 20 de ani" integral pe stirileprotv.ro!

 
Vezi episoade in intregime pe

STIRILEPROTV.RO

Mai mult pe STIRILEPROTV.RO