• PRO TV
  • Inca un satelit se va prabusi pe Pamant in curand! Riscul de incidente este mai mare decat la UARS

Inca un satelit se va prabusi pe Pamant in curand! Riscul de incidente este mai mare decat la UARS

Inca un satelit se va prabusi pe Pamant in curand! Riscul de incidente este mai mare decat la UARS

La sfârsitul lunii octombrie sau inceputul lui noiembrie, satelitul astronomic german ROSAT se va prabusi necontrolat pe Pamânt.

Desi este mai mic decât satelitul NASA UARS, este asteptat ca acesta sa aiba mai multe piese la reintrarea in atmosfera.

Satelitul german ROSAT a fost lansat in 1990, a "murit" in 1998 si cântareste doua tone si jumatate.
Agentia spatiala germana estimeaza ca acesta are o sansa la 2000 de a lovi o zona populata - mai mare decât una la 3.200, cât a apreciat NASA pentru UARS, potrivit Daily Mail.

Potrivit agentiei germane, 30 de bucati, cântarind mai putin de doua tone, vor supravietui reintrarii in atmosfera. Printre resturi pot fi cioburi ascutite de glinda.

Din nou, informatiile cu privire la locul si momentul in care satelitul va cadea pe Pamânt se pare ca sunt insuficiente, insa sansele ca o persoana sa fie lovita de vreo bucata din satelit sunt de unu la 14 trilioane.

Heiner Klinkrad, seful Biroului de deseuri cosmice de la Agentia Spatiala Europeana, a declarat intr-o postare pe site-ul Centrului German Aerospace ca "nu este posibil sa se prevada un exactitate reintrarea ROSAT".
"Incertitudinea va scadea odata cu apropierea momentului reintrarii. Nu va fi posibil sa se faca nicio previziune valabila despre locul in care satelitul va ateriza, pâna la aproximativ una sau doua ore inainte de eveniment", a adaugat Heiner Klinkrad.

Resturile desprinse din satelitul american Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), cazut sâmbata pe Pamânt, au ajuns intr-o zona nepopulata din sudul Oceanului Pacific, potrivit reprezentantilor NASA.

Specialistii de la Joint Space Operations Center al bazei aeriene Vandenberg din California au ajuns la concluzia ca UARS a reintrat in atmosfera deasupra Oceanului Pacificintr-o zona ce are coordonatele 14,1 grade latitudine sudica si 170,2 longitudine vestica, a anuntat un comunicat emis de NASA.

Zona cu aceste coordonate se afla in apropiere de insulele Samoa din Oceanul Pacific. Resturile desprinse din UARS s-au imprastiat pe o suprafata cuprinsa intre 500 de kilometri si 1.300 de kilometri de la punctul de reintrare in atmosfera.

Mediafax

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni