Jeremy Sturdivant, bărbatul care a dat din mână 10.000 de monede Bitcoin, pe care le primise în schimbul a două pizza

Jeremy Sturdivant, bărbatul care a dat din mână 10.000 de monede Bitcoin, pe care le primise în schimbul a două pizza
Jeremy Sturdivant. FOTO: LinkedIn
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 25 Mai 2021
Data actualizare: 18 Septembrie 2021
18 mai 2010 a fost o zi de neuitat pentru Laszlo Hanyecz, un inginer software care a plasat un anunț neașteptat pe un forum de discuții: „plătesc 10.000 de monede Botcoin pentru două pizza”. Ce a urmat i-a schimbat viața.

Laszlo Hanyecz a fost printre primii investitori în criptomonede din lume, iar în 2010 doar Bitcoin era pe piață. A cumpărat sute de mii de astfel de monede virtuale cu o sumă derizorie. În mai 2010, a anunțat pe un forum de discuții că ar mânca două pizza, pentru care ar fi dispus că plătească cu Bitcoin.

La vremea respectivă, 10.000 Bitcoin valorau 41 de dolari, însă Hanyecz nu intuia unde avea să ajungă criptomoneda peste 5-10 ani. Un student pe nume Jeremy Sturdivant s-a oferit să-i aducă cele două pizza, iar Hanyecz s-a ținut de cuvânt.


Laszlo Hanyecz și cele două pizza plătite cu Bitcoin. FOTO: Facebook

Prima tranzacție comercială cu Bitcoin

În acea zi s-a consemnat prima tranzacție comercială cu Bitcoin din lume, însă niciunul dintre cei doi nu s-a gândit ce consecințe va avea interacțiunea lor.

Peste ani, valoarea Bitcoin a crescut exponențial, ajungând, în aprilie 2021, la aproape 65.000 de dolari pentru o unitate.

Habar nu aveam cât de mare va ajunge”, a dezvăluit Jeremy Sturdivant, azi în vârstă de 30 de ani. Nici el nu știa ce avânt urma să cunoască piața crypto și prima monedă virtuală din lume, așa că a cheltuit tot ce obținuse într-o vacanță.

Cât valorează azi 10.000 Bitcoin

Azi, cei 10.000 Bitcoin ar fi valorat aproape 380 de milioane de dolari. Deși știe că a dat din mână o avere considerabilă, Sturdivant spune că se consolează cu ideea că a contribuit la creșterea popularității criptomonedei.

Dacă aș fi tratat-o ca pe o investiție, aș fi putut să o păstrez un pic mai mult. Nu aș fi crezut niciodată că același număr de Bitcoin ar avea o putere de cumpărare de ordin imobiliar”, a dezvăluit el pentru The Telegraph.

De partea cealaltă, Laszlo Hanyecz spune că nu regretă ce a făcut.

Am vrut să fac chestia aia cu pizza, deoarece pentru mine a fost pizza gratuită. Am primit pizza pentru că am contribuit la un proiect open-source. De obicei, hobby-urile sunt o pierdere de timp și de bani și, în acest caz, hobby-ul meu mi-a plătit cina”, a spus bărbatul în 2019, conform Coin Telegraph.

Laszlo Hanyecz a dezvăluit că doar în vara anului 2010 a cheltuit 100.000 Bitcoin pentru a comanda pizza.

Fotografii: Linkedin/Facebook/Shutterstock

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!