Jurnalistul care i-a luat ultimul interviu lui John Lennon lucrează și azi la radio

Jurnalistul care i-a luat ultimul interviu lui John Lennon lucrează și azi la radio
Autor: Dan L. Brumar
Data: 09 Decembrie 2018
Pe 8 decembrie 1980, cu doar cinci ore înainte ca legendarul John Lennon să fie împușcat în fața apartamentului său din New York, jurnalistul de radio Dave Sholin ieșea din casa fostului lider al trupei Beatles cu cel mai valoros interviu.

Dave Sholin avea doar 25 de ani când l-a intervievat pe John Lennon. Era un moment important pentru cariera lui de radio, însă însemnătatea acelei întâlniri avea să crească la nici 24 de ore distanță. Tânărul jurnalist realizase ultimul interviu cu cel mai apreciat muzician al acelor ani, chiar în ziua în care fostul component al trupei Beatles a fost asasinat.

Pe 8 decembrie 2018, la prânz, Dave Sholin s-a deplasat la apartamentul lui Lennon din Dakota Building, New York, împreună cu producătorul Ron Hummel și colegii săi Laurie Kay și Bert Keane. Interviul era unul de promovare a noului album al lui Lennon – Double Fantasy – realizat împreună cu soția lui, Yoko Ono. Însă, discuția s-a concentrat și asupra unor subiecte precum destrămarea Beatles, pacea globală și mișcările feministe care luau amploare în SUA. 

John Lennon și-a dedicat toată viața militând împotriva războaielor, iar ultima sa replică pentru postul de radio a fost: „Consider că munca mea nu se va termina decât atunci când voi fi mort și îngropat și sper că asta se va întâmpla mult timp de acum încolo”. 

După realizarea interviului, Dave Sholin s-a oferit să-i ducă pe soții Lennon la studioul de înregistrări Record Plant. Înainte de plecare, cântărețul s-a oprit ca să acorde un autograf. Un tânăr de 25 de ani, care pretindea că e din Hawaii, stătuse câteva ore în fața clădirii de apartamente Dakota cu o copie a albumului Double Fantasy în mână. 

Același tânăr, pe nume David Mark Chapman, avea să-l aștepte pe Lennon în fața casei și la întoarcere. De data aceasta, cu un pistol de calibrul 38 în mână, pe care l-a descărcat în direcția artistului.

Citește și: Ziua în care a murit un înger. 38 de ani de la asasinarea lui John Lennon

Jurnalistul Dave Sholin își conducea mașina în drum spre casa sa din orașul Pacifica, statul California, când a auzit cumplita știre la radio. A doua zi, la prima oră, Sholin și echipa sa au pregătit un scurt preview al interviului pe care îl realizase cu John Lennon, devenind peste noapte o celebritate. 

A fost la rândul lui intervievat de zeci de posturi de radio și de televiziune și a oferit mărturii referitoare la momentele petrecute în compania marelui John Lennon.

Apoi, ani la rând a refuzat să mai apară în media și și-a văzut de meseria lui de realizator de programe radio. A fost director de programe la KFRC Radio și a acceptat propunerea de a fi vicepreședintele casei de înregistrări Island Records. Ulterior a obținut aceeași poziție în cadrul Capitol Recods, casă de discuri care a promovat intens trupa Beatles. 

Dave Sholin în 1980/ Dave Sholin în 2018

În 2008, Sholin a fost inclus în The Bay Are Radio Hall of Fame, o galerie a celor mai iluștri prezentatori radio din America. În 2012 s-a alăturat companiei Bend Radio Group, ca realizator de programe radio la postul KSJJ. Deține o companie de consultanță, e căsătorit și are doi băieți și o fată.   

Ultima fotografie cu Lennon in viață  

8 decembrie 1980, ultima zi din viața lui John Lennon, a fost una extrem de bogată și de încărcată în evenimente. În jurul orei 11.00, Lennon a fost vizitat de Annie Leibovitz, fotografa revistei Rolling Stone, care îi solicitase acestuia o ședință foto. Leibovitz voia ca John și Yoko Ono să pozeze nud, cum făcuseră și cu altă ocazie însă, soția cântărețului a refuzat, pe motiv că nu se simte prea confortabil în această postură.

Prin urmare, cei doi s-au lăsat fotografiați în ceea ce azi se cheamă ultima fotografie cu John Lenon în viață: Yoko Ono îmbrăcată cu pulover, ținută în brațe de un John Lennon gol, așezat în poziție fetală.

FULLSCREEN
Jurnalistul care i-a luat ultimul interviu lui John Lennon lucrează și azi la radio
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO