Jurnalistul rus Dmitry Muratov și-a vândut premiul Nobel pentru Pace ca să-i ajute pe copiii ucraineni refugiați

Jurnalistul rus Dmitry Muratov și-a vândut premiul Nobel pentru Pace ca să-i ajute pe copiii ucraineni refugiați
Dmitry Muratov. FOTO: Getty Images
Citeste mai mult despre: Dmitry Muratov, jurnalist rus, Premiul Nobel,
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 22 Iunie 2022
Data actualizare: 22 Iunie 2022
Jurnalistul rus Dmitry Muratov a impresionat lumea occidentală cu un gest rar. El și-a scos la licitație medalia Nobel, primită anul trecut pentru promovarea libertății de exprimare, cu scopul de a-i ajuta pe copiii refugiaților ucraineni. Gestul său i-a motivat pe bogații lumii, care au licitat în masă.

Jurnalistul rus Dmitry Muratov a reușit să obțină 103,5 milioane de dolari în schimbul medaliei Nobel cu care a fost distins anul trecut, pentru eforturile sale de a promova pacea și libertatea de exprimare.

Redactor-șef al ziarului Novaya Gazeta, jurnalistul a dezvăluit motivul pentru care a renunțat la premiul său Nobel: „În acest moment, premiul este o oportunitate pentru mine să-l împart cu oamenii”, a spus acesta înainte de licitația propriu-zisă.

Cele 103,5 milioane de dolari au fost direcționate în contul fundației UNICEF destinat ajutorării copiilor refugiaților din Ucraina.

Directorul Institutului Nobel, Olav Njølstad, a susținut ideea donării medaliei, considerând gestul jurnalistului rus „un act generos de umanitate”.

De la începutul războiului, circa 7,5 milioane de copii din Ucraina au fost afectați de mutarea forțată în alte țări ale Europei sau în vestul Ucrainei. Unii dintre ei au fost separați de familii, fie din cauză că s-au pierdut, fie din cauza morții părților lor.

Dmitry Muratov a împărțit premiul Nobel 2021 cu jurnalista americană de origine filipineză Maria Ressa. Ei au fost recompensați pentru „eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.

Potrivit organizației Premiului Nobel pentru Pace, jurnalistul rus „a criticat anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și utilizarea forței militare de către guvern, atât în Rusia, cât și în afara acesteia”.

Fotografii: Getty Images 

Vezi și VIDEO: 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!