Laguna Albastră a României a devenit ștrand. Turişti surprinşi când se scaldă în apele protejate ale lacului Ochiul Bei

Laguna Albastră a României a devenit ștrand. Turişti surprinşi când se scaldă în apele protejate ale lacului Ochiul Bei
Data publicarii: 23 Mai 2022
Data actualizare: 24 Mai 2022
Câțiva indivizi au făcut baie în Lacul Ochiul Bei din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița. Zona este una cu statut de rezervaţie, iar scăldatul este strict interzis!

Scăldat ilegal în lacul Ochiul Bei din Cheile Nerei

Mai mulți turiști au fost filmați, în weekend, în timp ce se scaldă în LacuI Ochiul Bei din Caraș Severin, lac declarat monument protejat al naturii. Turiștii riscă amenzi care pornesc de la 3000 de lei și pot ajunge până la 6000 de lei.

Potrivit legii: constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice și de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice următoarele fapte:

f).nerespectarea prevederilor art. 23 alin. (1) și (2);

2).În rezervațiile naturale nu sunt permise activități de utilizare a resurselor naturale. Prin excepție, sunt permise numai acele intervenții care au drept scopuri protejarea și promovarea obiectivului pentru care au fost constituite și unele activități de valorificare durabilă a anumitor resurse naturale.

Lacul Ochiul Beiului, Laguna Albastră a României

Unul dintre cele mai căutate obiective turistice din judeţul Caraş-Severin este Lacul Ochiul Beiului, monument al naturii, protejat, alimentat de un izvor carstic subteran, de o culoare aproape ireală.

Lacul Ochiul Beiului este situat într-o zonă de o sălbăticie impresionantă din Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa, la limita Munţilor Aninei cu Munţii Locvei, la o altitudine de 310 metri. Forma lacului este a unui crater cu adâncimea de 3,6 metri, iar apa este atât de curată, încât păstrăvii care înoată în el pot fi admiraţi în toată splendoarea lor.

Interesant este că acest lac nu îngheaţă niciodată, temperatura apei rămânând constantă tot timpul anului, între 4 şi 8 grade Celsius. Acest lucru face ca păsările migratoare, stârcii cenuşii ori raţele sălbatice, în loc să plece toamna spre ţările calde, rămân aici peste iarnă.

Lacul este poziţionat aproape de cele trei cascade ale râului Beuşniţa, rezervaţia naturală cu aceleaşi nume, iar împrejurimile sălbatice, ca şi ruinele cetăţii medievale Ilidia din apropiere, constituie unul din cele mai frumoase puncte turistice din Banat. Pe raza satului Sasca Română, după vărsarea Beiului în Nera, se termină frumoasele Chei ale Nerei - rezervaţie naturală, unde trecerea călătorului se face prin tunele săpate în stânca abruptă a malului drept.

Legendele lacului

Legenda spune că în noaptea de Sânziene, în jurul lacului se strâng ielele, care sunt foarte frumoase şi care îi vrăjesc pe bărbaţi prin farmecul lor.

O altă legendă spune, însă, că lacul s-a format după ce, în urmă cu câteva sute de ani, fiul unui renumit bei ce domnea asupra ţinutului, în timp ce se afla la vânătoare, s-a îndrăgostit de fiica unui păstor. Potrivit legendei, un bei turc, pe nume Beg, s-a îndrăgostit nebuneşte de o tânără fată de prin partea locului, pe care a răpit-o şi a închis-o în Turnul Mare din Cheile Nerei. În timpul nopţii însă, cu ajutorul unei funii împletită din propria-i rochie, fata reuşeşte să scape şi să fugă, venind la baza stâncii, în Valea Nerei.

Acest lucru nu a fost pe placul beiului, fapt pentru care a ordonat ca fata să fie omorâtă. De atâta amărăciune, fiul beiului a vărsat atâtea lacrimi, încât a umplut lacul ce astăzi îi poartă numele, dar şi culoarea ochilor tânărului. Disperat că fata nu mai poate fi readusă la viaţă, fiul beiului şi-a pus, în acelaşi loc, capăt zilelor. De altfel, lacul are forma unui crater oval, sau a unui ochi, cu diametrul de circa 20 metri.

Se mai spune că fata s-a transformat în râu - Râul Beuşniţa, iar tânărul, în lac - Lacul Ochiul Beiului.

Foto Facebook, captură video
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!