• PRO TV
  • Liderii sectorului privat, despre criza din Romania, la "Dupa 20 de ani"

Liderii sectorului privat, despre criza din Romania, la "Dupa 20 de ani"

Liderii sectorului privat, despre criza din Romania, la "Dupa 20 de ani"

In editia din 6 iunie a emisiunii \"Dupa 20 de ani\", invitatii lui Cristian Leonte au fost Mihai Rohan, presedintele CIROM, si Arin Stanescu, presedintele Uniunii nationale a practicienilor in insolventa si avocat. Cei doi lideri au abordat impreuna cu gazda emisiunii si jurnalistii Cristian Hostiuc (director editorial \"Ziarul Financiar\") si Claudiu Pandaru (redactor-sef \"Gandul\") teme legate de modul in care este perceputa criza din Romania de catre sectorul privat.

Situatia economica actuala nu lasa loc optimismului nici in ceea ce priveste anul viitor. "Nu ne asteptam sa creasca afacerile nici in anul viitor", spune Mihai Rohan, "tatal cimentului din Romania", care precizeaza ca ar fi un lucru bun daca acestea vor stagna. Presedintele CIROM afirma ca se asteapta la o scadere cu 5, 10 procente a pretului la case si terenuri pentru perioada urmatoare, desi cererea pietei este foarte mare. Exista in Romania aproximativ un milion de astfel de cereri, insa lipsa creditarii blocheaza piata.

Arin Stanescu precizeaza ca, in primele luni ale anului au fost deschise peste 8000 de proceduri de insolventa. Si chiar daca guvernul nu a facut declaratii despre situatia in care se afla Romania inca din 2009, existau indicatori clari ai acestei situatii: faptul ca nu s-a valorificat nimic pe piata, iar numarul falimentelor a crescut considerabil. "Antreprenorii romani nu au spate. Nu au mama si tata in strainatate", spune Arin Stanescu in incercarea de a explica numarul mare al celor care au ajuns la faliment.

"Relansarea e lasata in urma pentru ca trebuie sa ne salvam, sa fie gasite solutii pentru a nu intra in incetare de plati", mai spune presedintele Uniunii nationale a practicienilor in insolventa, care caracterizeaza situatia din Romania ca fiind una "disperata". In completarea acestei idei, Arin Stanescu a precizat ca taierea salariilor si a pensiilor "nu reprezinta masuri anticriza, ci masuri de salvare", desi marturiseste ca sentimentul lui este ca "ajungem la hau".

O solutie agreeata de ambii oameni de afaceri ar fi investitiile masive in infrastructura, dar si utilizarea eficienta a fondurilor europene. Desi pe termen scurt solutia gasita de guvernul roman, care a "lucrat cu pistolul la tampla", dupa cum spune Mihai Rohan, e una necesara, peste sase luni fortele politice ar trebui sa se reuneasca pentru a gasi si solutii de relansare a economiei.

Un guvern de larga coalitie, cu participarea patronatelor si a sindicatelor ar trebui sa ofere solutia potrivita, crede si Arin Stanescu precizand ca in cazul in care nu se va ajunge la un consens al tuturor acestor forte "in cateva luni putem ajunge intr-o situatie disperata".

Totusi, in ciuda acestui tablou sumbru creionat de ambii lideri ai mediului privat, "sunt sanse minime ca Romania sa ajunga in situatia Greciei", sunt de acord invitatii la emisiunea "Dupa 20 de ani" si aceasta datorita modului in care Banca Nationala a gestionat pana in acest moment criza.  

 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni