• PRO TV
  • Lista lui Blejnar: 12 persoane au 60 milioane de euro in conturile din Elvetia

Lista lui Blejnar: 12 persoane au 60 milioane de euro in conturile din Elvetia

Lista lui Blejnar: 12 persoane au 60 milioane de euro in conturile din Elvetia

In editia din 13 martie a emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro Tv de la ora 10:00, Cristian Leonte si jurnalistii Claudiu Pandaru (redactor-sef "Gandul") si Cristian Hostiuc (director editorial "Ziarul Financiar") au luat "Romania la bani marunti" impreuna cu invitatul lor, Sorin Blejnar, presedintele ANAF.

"Seful sefului vamilor", cum s-a autodefinit Sorin Blejnar, s-a declarat o victima a campaniei de presa generate de neregulile constatate de organele abilitate ale statului la vami si a incercat sa descrie aceasta situatie din punctul sau de vedere.

Sorin Blejnar a precizat ca, inca din luna ianuarie, a dispus sa fie anchetata activitatea anumitor angajati ai vamilor, despre care avea informatii referitoare la acte de coruptie. "Am avut indicii ca nu-si faceau treaba. Si Parchetul avea", a declarat presedintele ANAF, care a mai adaugat ca, in decursul anului trecut, 698 de angajati, dintre care 33 cu functii de conducere au fost mutati dintr-un loc intr-altul din motive disciplinare.

"Am avut furie impotriva acestei situatii", a mai spus Blejnar referindu-se la o declaratie a sa din 2010 prin care sublinia ca "e nemultumit de calitatea moralaa unor angajati" despre care a auzit ca iau spaga. "Comisiile de disciplina au anchetat, unii dintre angajati au fost dati afara, insa nu am competente sa investighez. Sa cerceteze Agentia Nationala de Integritate", a mai spus presedintele ANAF.

Acesta a declarat ca se indoieste de faptul ca "banii se dadeau mai departe", spre persoanele superioare ierarhic si ca S.B., la care face referire unul dintre angajatii anchetati nu este el. "Mie nu mi-a dat nimeni nici un euro. Daca-mi dadeau, ma duceam la Parchet", a mai spus seful ANAF. "Este posibil ca domnul Costea sa fi fost escrocat de persoane care au lasat sa se inteleaga ca au influenta asupra sefilor ANAF", a precizat Blejnar, care a subliniat ca bogatia lui este doar sufleteasca, pentru ca are un salariu "putin peste 1000 de euro". |

Din informatiile pe care le are presedintele ANAF de la "structurile statului abilitate in culegerea si transmiterea de informatii", o actiune similara celei la care a fost supus serviciul vamal va atinge si Garda Financiara si Fiscul.

Sorin Blejnar a mai precizat ca, in 2010, a impulsionat o directie din ANAF care a avut sarcina de a implementa o directiva europeana referitoare la o colaborare mai strinsa cu celelalte state europene, inclusiv Elvetia.

Conform afirmatiilor presedintelui ANAF, elvetienii au raportat un numar de 12 persoane, oameni de afaceri din Romania, care au realizat dobinzi din banii depusi in banile din aceasta tara, in valoare de 50, 60 de milioane de euro.

"Exista 80.000 de informatii" referitoare la incalcari ale legii de acest tip, provenite de la institutii ale statelor europene, a mai precizat Blejnar, care a subliniat ca aceste situatii vor fi cercetate cu multa atentie.Presedintele ANAF nu crede in posibilitate unei amnistii fiscale in aceste cazuri, pentru ca "sintem necopti" pentru o asemenea masura, a mai adaugat acesta.

Banii a caror sursa nu poate fi dovedita vor fi impozitati cu 16%, a afirmat Bejnar, care a adaugat ca trebuie analizata fiecare situatie in parte, pentru a se descoperi daca sint implicati "bani care au fugit din calea Fiscului, sau provin din activitati infractionale", iar in acest caz va fi anuntat Parchetul. "Tavalugul odata pornit nu poate fi oprit", crede Sorin Blejnar, care a mai afirmat ca in Romania cel mai mult se fura prin TVA, la bunurile de consum imediat.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni