Martin Strel, o legenda a inotului profesionist, se pregateste de un maraton de inot de 2.330 km in raul Colorado! VIDEO

Martin Strel, o legenda a inotului profesionist, se pregateste de un maraton de inot de 2.330 km in raul Colorado! VIDEO
Data publicarii: 11 Ianuarie 2011
Data actualizare: 11 Ianuarie 2011
Martin Strel detine deja patru recorduri mondiale dupa ce a inotat intreaga lungime a raurilor Amazon, Yangtze, Mississippi si Dunarea. Acum, inotatorul de 56 de ani se pregateste pentru a cuceri raul Colorado din Marele Canion.

Colorado este foarte, foarte periculos, iar acum e folosit pentru rafting, nu pentru inot. Are ape foarte repezi si vartejuri pe care sper sa le evit, pentru ca nu vreau sa mor acolo”, spune barbatul, care este inotator profesionist de maraton si deja o legenda.

Strel, supranumit “omul-peste”, e obisnuit cu experiente extreme, dupa ce a trebuit sa infrunte pesti piranha, rechini si chiar pirati in timpul ultimei sale aventuri, din 2007, cand a inotat 3.272 de mile in 66 de zile in raul Amazon.


In timp ce Colorado are mai putin de jumatate din lungimea Amazonului – doar 1.450 mile (2.330 km) – inotatorul sloven crede ca aceasta va fi cea mai importanta experienta a sa, datorita gradului inalt de periculozitate.


In toate celelalte aventuri ale mele mi-am testat rezistenta si curajul. De data asta, vreau sa inot intr-un rau foarte repede si curat, chiar daca pe o distanta mai mica.”

Pentru inotul in Colorado, Martin Strel se pregateste temeinic. “Ma antrenez foarte mult, inot de doua ori pe zi, fac gimnastica si ciclism. E greu sa te hotarasti sa inoti mii de kilometri, dar daca esti puternic si decis, poti”, spune slovenul.

In 2000, Strel a inotat intreaga lungime a Dunarii – 3.004 km, apoi in 2002 – cei 3.797 km ai Mississippi, iar in 2004, a inotat 4.003 km in Yangtze din China.

In afara de provocarile ridicate de faptul ca a inotat in ape inselatoare, pline de creaturi periculoase, Strel a trebuit sa suporte soarele arzator care ii batea direct pe cap, boala si mai putin de 5 ore de somn pe noapte. In timpul maratoanelor sale, Strel inota in medie cam 52 de mile pe zi.

Nu stiam ca soarele poate sa-mi fie un dusman atat de mare. Fata mea era arsa de nu mai stiau nici doctorii ce sa-mi faca. In cele din urma, mi-a gasit fiul meu niste masti si o palarie potrivita”, explica inotatorul.

In aventurile sale, Strel spune ca cel mai mult l-au ajutat o sticla de vin si niste creaturi din apa, foarte prietenoase. “Cea mai buna protectie am avut-o din partea delfinilor roz, care au inotat alaturi de mine in fiecare zi si m-au ferit astfel de rechini. De asemenea, beam un vin special care m-a ajutat foarte mult”. In mai 2011, Martin Strel va incepe urmatorul maraton de inot, in raul Colorado.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!