Mesajul secret din celebra pictură de pe Capela Sixtină a lui Michelangelo

Mesajul secret din celebra pictură de pe Capela Sixtină a lui Michelangelo
Citeste mai mult despre: capela sixtina, Michelangelo,
Data publicarii: 02 Iunie 2021
Data actualizare: 02 Iunie 2021
Capela Sixtină, unul dintre cele mai vizitate locuri din Palatul de la Vatican din Roma, a fost ridicată între anii 1472-1483, pe vremea Papei Sixt al IV-lea, şi pictată de Michelangelo Buonarroti, în anul 1510.

Capela Sixtină este în special renumită pentru frescele lui Michelangelo. Înainte ca renumitul artist să înceapă să lucreze, tavanul capelei înfăţişa o simplă boltă albastră, cu câteva stele aurii. Contrar mitului, Michelangelo nu a pictat pe spate, ci pe o platformă inventată de el însuşi, care se extindea peste jumătate din suprafaţa capelei şi îi permitea să stea în picioare. 

În principalele nouă panouri din centrul tavanului, Michelangelo înfăţişează povestiri din Cartea Facerii de la Creaţie până la povestea lui Noe. 

Dumnezeu este reprezentat de şase ori în frescele de pe tavan. În celebra imagine în care îl creează pe Adam, degetele creatorului și a primului bărbat nu se ating, iar una dintre teorii este următoarea, conform sciencealert.com. 

În pictură, degetul lui Dumnezeu este întins la maximum, în timp ce degetul lui Adam are ultima falangă retrasă. Mesajul secret este că Dumnezeu este întotdeauna acolo, dar că decizia îi aparține omului. Dacă omul dorește să-l atingă pe Dumnezeu, trebuie doar să întindă degetul. În caz contrar, poate pierde toată viața fără a găsi divinitatea. Ultima falangă a lui Adam, retractată, reprezintă liberul arbitru. 

Foto: Getty 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies