STUDIU: Modul in care se comporta femeile atunci cand sunt atrase de o persoana. Ce cauta ele la un barbat

STUDIU: Modul in care se comporta femeile atunci cand sunt atrase de o persoana. Ce cauta ele la un barbat
Citeste mai mult despre: studiu, barbat, femeie, indragostit,
Data publicarii: 30 Martie 2013
Data actualizare: 05 Februarie 2014
Modul in care se declanseaza dorinta sexuala a fost descifrat de cercetatorii francezi, care au apelat la o serie de tehnici de monitorizare a creierului.

O privire pe furis, o atingere delicata si dorinta apare. Cum poate fi inteles fenomenul de atractie sexuala? Putin cate putin, creierul uman dezvaluie misterele care inconjoara miliardele sale de conexiuni neuronale, informeaza lefigaro.fr.

Sigmund Freud s-a numarat  primii savanti care au considerat sexualitatea umana ca fiind subiectul unui studiu de sine statator. El a descris dorinta sexuala ca pe un proces aflat la granitia dintre mental si fizic. Limitat de mijloacele din epoca, Freud considera biologia ca pe "un taram al posibilitatilor nelimitate", o potentiala sursa de informatii "dintre cele mai surprinzatoare".

Intrebarile despre resorturile dorintei fizice, ramase multa vreme fara raspuns, isi afla acum aceste raspunsuri putin cate putin, gratie progreselor inregistrate in domeniul imagisticii prin rezonanta magnetica functionala, care permite observarea in direct a felului in care functioneaza creierul uman.

La om, implicarea creierului intervine in toate stadiile comportamentului sexual, si in special in doua etape: evaluarea valorii stimulilor ("ceea ce este atractiv sexual pentru cineva este oare la fel de atractiv si pentru altcineva?") si controlul in ceea ce priveste trecerea la actul propriu-zis.

Oamenii vor fi perceputi ca fiind atragatori in functie de numerosi factori: sex, varsta, caracteristici fizice si factori culturali. Insa, afirma Serge Stoleru, cercetator la Inserm, specialist in studiul dorintei sexuale umane, "indiferent de criteriile de atractie sau de repulsie, mecanismul creierului implica intotdeauna o zona situata deasupra orbitelor ochilor, in regiunea orbito-frontala a cortexului. Prin activarea semnalelor neuronale, se remarca faptul ca aceasta zona activeaza mecanismul de evaluare ("o gasesc pe aceasta persoana atragatoare/neatragatoare") si placerea de a vedea in acea persoana sexual atractiva un partener sexual potential, adica se ia in considerare o experienta potential agreabila".

Exista o diferenta intre barbati si femei. Atunci cand un barbat este excitat sexual de o femeie (sau invers), el este condus de impulsul de a actiona pentru a-si concretiza acea dorinta. Or, analiza a 21 de studii stiintifice a permis identificarea sursei acestui impuls, iar aceasta se afla in "substanta neagra" ("substantia nigra") din trunchiul cerebral. "Aceasta substanta neagra este punctul de plecare pentru un fascicul nervos care se termina in regiunea limbica emotionala, o regiune care va produce miscarea catre cealalta persoana, indiferent de sexul sau orientarea sexuala a subiectului", explica Serge Stoleru.

Citeste tot studiul pe mediafax.ro.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!